Grundskolan ska bli helt och hållet mobilfri. Mobilerna samlas in på morgonen och ges tillbaka när eleverna går hem för dagen.
Detta föreslås i en utredning som skolminister Lotta Edholm (L) nyligen presenterade.
Om förslaget går igenom kommer flera skolor i Skellefteå att tvingas byta arbetssätt. Redan i dag har samtliga skolor mobilförbud på lektionerna – men det är upp till varje rektor att bestämma om mobilerna får användas på raster, om de kan lämnas i skåp och väskor eller behöver samlas in under hela skoldagen.
Vår kartläggning visar att låg- och mellanstadiet redan har totalförbud hela skoldagen. Många skolor har också insamling av mobiler: Elever som är stora nog att ha en egen telefon – och som tar med den till skolan – får lämna in till läraren.
Förändringen blir däremot större på högstadiet. På de flesta högstadieskolor får eleverna i dag använda mobilen på rasterna. Av de skolor som svarat på våra frågor är det bara Björkskolan, Byskeskolan, Kågeskolan och Internationella engelska skolan som har totalförbud under hela skoldagen.
Björkskolan och Kågeskolan är de enda högstadieskolorna som faktiskt samlar in elevernas mobiler.
– Vi har hållit fast vid den rutinen under många år och tycker den är värd att upprätthålla. Förbudet gäller hela skoldagen, säger Björkskolans rektor Pär Augustin.
Förut samlade även Internationella engelska skolan in allas mobiler, men det slutade man med på högstadiet efter att man märkte att vissa elever försökte smussla in sina telefoner på olika sätt.
– Två av våra värdeord är tillit och ärlighet. Vi vill inte att eleverna ska behöva göra så, så vi bestämde att sluta samla in deras mobiler och låter dem ha dem i sina skåp i stället, säger rektor Kristina Ekenstedt.
Hon säger att ett nationellt totalförbud för mobiltelefoner vore bra.
– Mobiltelefoner har ingen plats i skolan. Vi ser tydligt att mobilförbud leder till bättre fokus, ökat lärande och färre konflikter.
– Varje år har vi återträff för tidigare nior och de säger återkommande att det de saknar och uppskattar mest är mobilförbudet. De ser positiva effekter på social interaktion och lärande.
Samtidigt har vissa debattörer beskrivit lagförslaget om totalt mobilförbud som ett slag i luften. Några argument är att mobilen kan användas som ett pedagogiskt verktyg – och att ett förbud kan vara svårt att upprätthålla.
Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun, säger att dagens system – att rektorerna själva får bestämma – fungerar bra.
– Vi har kloka och kompetenta skolledare som kan avgöra när det blir ett hinder med mobiler och inte.
– Men nu kanske det blir centralt reglerat och då får vi rätta oss efter det.
Vi har frågat samtliga rektorer om de upplever att mobilanvändning i skolan är ett problem. De flesta svarar nej på den frågan. Men några påpekar att det kan bli problem ibland – till exempel när mobilerna används i smyg och när fritiden spiller över på skolverksamheten.
Katarina Larsson, rektor på Bodbysunds miljöskola, berättar att hon för inte så länge sedan tog beslut om mobilfri skoldag på skolan.
– Förra läsåret började vi se ett ökat mobilanvändande. Jag ansåg att jag inte kunde garantera elevernas trygghet utifrån att en del elever riskerade att bli fotade och hamna på sociala medier, eller att de visade varandra olämpliga videor. Det hände också att föräldrar ringde sina barn under lektionstid vilket störde andra i klassrummen.
Henrik Bolin säger att han välkomnar alla initiativ för att få bort störningsmoment på lektionerna.
– På den punkten kan vi vara eniga med regeringens förslag. Vi strävar ju inte efter att det ska finnas mobiler på lektionerna. Men min åsikt att detta ska kunna bestämmas på lokal nivå.
Flera rektorer berättar att elever ibland har med mobilerna trots att de inte får. Henrik Bolin tror att den typen av problem kommer att fortsätta även om det lagstiftas om ett nationellt mobilförbud.
– Det får vi nog fortsätta att slita med, konstaterar han.
Mobilfri skola
Regeringen och Sverigedemokraterna vill att grundskolan ska bli helt mobilfri. Bakgrunden är att svenska elever presterar sämre i skolan, enligt den internationella PISA-undersökningen. Vissa bedömare kopplar detta till elevernas mobilanvändning.
Utredningen om förbudet presenterades den 13 mars 2025. Utredaren föreslår ett nationellt förbud och att det ska bli obligatoriskt att samla in mobilerna under hela skoldagen. Men det ska finnas utrymme för undantag.
Förslaget bereds nu vidare i Regeringskansliet. Förslaget är att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2026.