Ägaren skriver att han flera gånger kontaktade räddningstjänst i Skellefteå kommun sedan han upptäckt översvämningen. Den inträffade under den första stora snöstormen i vintras.
Vattnet i ån hade tagit andra vägar och rann rakt över två sommarstugetomter. Mannen är dels kritisk mot att räddningstjänsten inte kom ut och tittade när han anmälde, dels för att de något dygn senare for ut för att titta när grannen ringde. Han tycker att det tyder på godtycke och att man ska vara "rätt person" som anmäler.
Mannen kritiserar också att han har blivit bollad mellan många personer.
Han skriver också att han inte fick veta att man kan hyra pumpar av räddningstjänsten för att själv göra en insats. Istället hade han kämpat med att gräva för hand i sörjan under två dagar.
Räddningstjänsten tyckte vid besöket att det inte var något de kunde göra.
I senaste mötet tog samhällsbyggnadsnämnden upp skrivelsen. De tar dock inte ställning utan konstaterar att räddningschefen beslutar om man ska göra insats enligt lagen om skydd mot olyckor. Sådana beslut kan inte överklagas.
Vidare påpekas att något eller några hus som riskerar vattenskador inte är nog för en räddningsinsats. Det krävs att många hus hotas eller att risk för liv föreligger om kriterierna ska anses uppfyllda.
Det medges att kommunen ibland gör förebyggande sprängning av isproppar, då måste det tas hänsyn så att åtgärden inte blir värre än den befarade egendomsskadan.
– Det här är ett parallellfall till en händelse i Bureå för några år sedan. Då handlade det om ett året-runt-hus och då hjälpte vi heller inte till. Det handlar om att fastighetsägare själva ska ansvara för skyddet av sina hus, säger Mattais Hagelin, brandchef i Skellefteå kommun.
Han säger att kriterierna i deras arbete är att det ska handla om olyckor, att det ska behövas snabbt ingripande samt att räddningstjänsten ska göra sådant som allmänheten inte kan eller hinner göra själva.
– Vid översvämningar av vattendrag är det oftast inte så mycket vi kan göra. Om det behövs en grävmaskin kan ju fastighetsägaren beställa själv.
Mattias Hagelin säger att gränsdragningen för när räddningstjänst ska ingripa enligt lagen brukar diskuteras när cheferna träffas.
– Jag kan inte säga att vi gör exakt lika i hela landet, men på ett ungefär. Mest uppmärksammad har Arvika kommun varit i sådana här frågor eftersom de ofta har översvämningar.