Grundskolechefen: ”Finns saker som bekymrar mig”

I intervjuer med Norran efter händelsen där en flicka knivhotades på en skola i Skellefteå kommun uttalade sig rektorn om flickans närvaro och anklagade hennes föräldrar för att inte ha dykt upp på ett föräldramöte. Nu ska det utredas om rektorn har brutit mot sekretessen. ”Det finns saker som bekymrar mig”, säger Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan vid Skellefteå kommun.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan vid Skellefteå kommun.

Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan vid Skellefteå kommun.

Foto: Patrick Degerman/Skellefteå kommun

Skellefteå kommun2022-11-17 06:30

I en tidigare artikel har Norran skrivit om att den flicka som i september knivhotades av en klasskamrat på en skola i Skellefteå kommun knappt vågat gå till skolan efter incidenten. Flickan, som går i högstadiet, berättar att hon efter knivhotet fått uppsöka sjukvård med anledning av en panikångestattack.

– Jag är jätterädd, jag drömmer mardrömmar på nätterna och har svårt att slappna av. När jag är på skolan sitter jag mest på toaletten, jag vill inte vara i klassrummet, säger hon.

undefined
Flickan blev hotad av en klasskamrat med en mattkniv, av liknande slag som den på bilden. Kniven på bilden är dock från ett annat ärende och har inget med händelsen att göra.

Flickan och hennes familj tycker inte att de fått tillräckligt med information, stöd och hjälp efter händelsen.

Rektorn delar inte bilden av att skolan har brustit i information eller stöd. I en intervju anklagar i stället rektorn föräldrarna för att inte ha dykt upp på ett föräldramöte, där bland annat knivincidenten diskuterades.

– Måndagen efter händelsen hade vi ett stort föräldramöte, då kan man ställa frågan: Var var de då? säger rektorn.

Föräldrarna tillbakavisar rektorns uttalande om att de har skippat något föräldramöte. De säger att de dels har varit på ett kortare möte, där föräldrar från hela skolan deltog. De har också varit på ett längre möte, där föräldrar som behöver tolkhjälp deltog.

Rektorn ifrågasätter även om knivincidenten verkligen är anledningen till att flickan stannar hemma.

– Eller också så kan det finnas en ursäkt för att inte gå till skolan, för att man heller inte har haft så hög närvaro tidigare. Be om att få kolla på den, då har jag inte heller sagt för mycket.

När Norran intervjuar grundskolechefen Henrik Bolin har han läst artikeln.

– När jag läser texten tänker jag att jag behöver få sätta mig in i kontexten kring hur vissa saker har uttalats. Som texten ser ut finns det saker som bekymrar mig. Rent generellt måste vi vara noga med vad vi lämnar ut kring elever på individnivå. Vi har sekretesslagen att förhålla oss till.

undefined
Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan vid Skellefteå kommun.

Efter att artikeln publicerats har Henrik Bolin varit i kontakt med rektorn.

– Vi hade ett samtal kring vilken kontext det har uttalats. Det känner jag att jag behöver titta närmare på.

Bör man uttala sig som rektorn har gjort?

– Generellt ska en rektor göra en sekretessbedömning på vad som behöver lämnas ut. En rektor ska vara sparsam med att lämna ut information om enskilda elever.

Henrik Bolin får sedan upprepade frågor om en rektor får uttala sig som hen har gjort. Henrik Bolin svarar då att han ”behöver sätta sig in i vad som faktiskt har sagts” och att han behöver ”kolla på vilken kontext det handlar om”.

Men du tänker att det skulle kunna finnas något tillfälle då man kan uttala sig så som rektor?

– Jag har inte hunnit tänka på det, jag skulle behöva få tid att sätta mig in i ärendet mer för att förstå kontexten. Jag vill utreda det här närmare med rektorn.

Kan det rektorn säger bryta mot sekretessen?

– Det är sådant jag vill titta på. Har man gjort en sekretessbedömning som har varit tillräckligt bra i det här fallet? Jag ska prata med de som varit involverade och så får jag se vad som har sagts och på vilket sätt det har sagts. Jag vill säkerställa att vi har följt våra rutiner och riktlinjer.

Sekretess inom skolan

Offentlighets- och sekretesslagen reglerar bland annat vilka uppgifter personal inom grundskolan får föra vidare till utomstående.

I lagen framgår det att sekretess gäller för en enskilds personliga förhållanden, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider men om uppgiften röjs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!