”Vi måste förstå vikten av starka, livskraftiga närproducenter”

Läget för bönderna i Västerbotten är just nu stabilt, men samtidigt är sårbarheten stor: ”Om det här pågår länge så kanske man måste skissa på ett eget paket för bönderna”, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF, Västerbotten.

Lotta Folkesson, ordförande LRF, Västerbotten.

Lotta Folkesson, ordförande LRF, Västerbotten.

Foto: Jenny Rehnman

SKELLEFTEÅ 2020-03-27 06:15
Lotta Folkesson, ordförande LRF, Västerbotten.
Lotta Folkesson, ordförande LRF, Västerbotten.

På måndagen när intervjun gjordes hade så långt ingen bonde i Västerbotten insjuknat i covid-19.

– Men precis som ni säkert upplever, så är det dag för dag, timme för timme. Ingen såg det här komma och just nu hanterar vi det uppkomna läget, säger hon.

Det finns en oro för att bönder ska insjukna.

– De flesta av våra medlemmar driver på mellanstor nivå med få eller ingen anställd. Om man blir sjuk så är det oftast en familjemedlem som får rycka in. Frågan är om det finns tillräckligt med folk som kan gå in och se till att produktionen rullar på och att djuren sköts på rätt sätt.

Bruttolista

Hon säger också att LRF därför kontaktat Arbetsförmedlingen och hoppas att de så småningom ska kunna upprätta en bruttolista med personer som skulle kunna gå in och jobba med lantbruk.

I övrigt följer LRF Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har aktiverat sina beredskaps- och krisgrupper. Det finns ett nätverk med frivilliga bönder som kan gå in vid kriser, omsorgsgrupper, och möten och avstämningar kring läget duggar tätt.

– Som organisation är vi starkt rustade och vi har med oss lärdomar sedan torkan 2018, säger Lotta Folkesson.

Hon tillägger att LRF Riks har ständig kontakt med regering, olika departement och med Jordbruksverket och på regional nivå så sker kontakterna främst med länsstyrelsen.

– Det är viktigt att vi har en samsyn kring läget och vad som behöver göras. Regeringen har klassat livsmedelsproduktionen som en samhällsviktig funktion och om det blir störningar, till exempel att bränsle eller annat till gårdarna inte kommer fram, så kan det leda till att vi behöver mer flexibilitet från regeringens sida för att primärproduktionen ska rulla på, säger hon.

Gynna närproducerat

När det gäller livsmedelstillgången och hur vi konsumenter ska tänka, säger hon:

– När det gäller närproducerat så bör man gynna det för att ruljangsen ska fortgå. I den allmänna preppinghysterin så hoppas jag att politiker och även gemene man förstår att allt hänger ihop. Är jag lojal och gynnar det lokala så står jag mig starkare i en kris och vi har kämpat länge för att påtala det här.

Hon säger också att det redan är klart att primärproducenternas barn kommer att få nyttja förskola. Personligen menar hon också att bönderna borde räknas som samhällsviktig yrkesgrupp.

– Det goda detta kan medföra är att förstå hur sårbara vi är som land om vi inte har egen självförsörjning och vi måste också förstå vikten av starka, livskraftiga närproducenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om