Metodverkstaden Första rummet, som Norran nyligen skrivit om, fanns till för elever i gymnasieåldern som av olika anledningar inte klarade skolarbetet. Projektet är numera avslutat, men andra insatser pågår och nya sjösätts också kontinuerligt.
– Här på Baldergymnasiet har vi till exempel Studiestugan, säger Kerstin Stål.
Hon är den rektor som arbetar med stödet på skolan. Hennes kollega Ulf Marklund jobbar halvtid på gymnasiekontoret med att bland annat synkronisera stödinsatser. Det arbetet sker övergripande, inte enbart vid Baldergymnasiet och handlar om unga mellan 16 till 20 år som inte är inskrivna på något gymnasieprogram.
När det gäller Studiestugan på Baldergymnasiet så handlar det om två klassrum där elevassistent och pedagogisk assistent finns till för elever, som av olika anledningar, behöver extra hjälp. Det kan vara tufft i något specifikt ämne, för vissa elever rör det övergripande studiestöd och för andra kan det röra sig om en uppförsbacke en period under sin studietid i enstaka eller fler ämnen.
– Vår ambition är att de elever som av olika anledningar inte klarar sina kurser inte ska bli utkastade från skolan, säger Ulf Marklund.
De båda understryker att det finns många olika insatser som skräddarsys individuellt. Deras känsla är också att andelen elever med behov har ökat över tid och att fler mår dåligt, rent psykiskt. Det försöker man också få bukt med.
– På elevhälsan så erbjuds stresskurs och det beror på att fler elever känner stress, säger Kerstin Stål.
De säger också att skolan har allmänna stödinsatser på alla program, omläsningsgrupper i olika ämnen och att rektorerna är duktiga på att identifiera elever som behöver extra hjälp.
– Vi jobbar till exempel väldigt hårt med närvaro och utreder om en elev börjar ha mycket frånvaro, förklarar Kerstin Stål.
Enligt Ulf Marklund så har de siffrorna förbättrats med två till tre procentenheter den förra terminen.
De menar också att allt hänger ihop - inte minst övergången från grundskolan till gymnasiet, där de ger beröm till hur Skellefteås grundskolor förbereder sina elever.
– Jag tycker att grundskolan har blivit vassare på att se till så att fler elever är behöriga till gymnasiet och vår ambition är att våra elever ska klara det här. Vi vet hur viktigt det är med gymnasieexamen, säger Ulf Marklund och Kerstin Stål tillägger:
– Vi har gott resultat här på skolan, det är många elever som klarar sin gymnasieexamen.
”Jag tror inte jag hade rest mig igen utan Första rummet”