Klubbens huvudgren är klättring, men de erbjuder också parkour, bamsegympa för barn och lägerverksamhet. I kombihallen, uppe vid Skellefteå Kraft Arena, finns kansli och i samma byggnad ny klättervägg och ett stort boulderrum.
– Boulderrummet har byggts ut och det stod klart 2016, men vi är ändå trångbodda, säger Dan Bramsäter.
Börjar bouldra
Han säger också att de flesta som väljer att testa klättring börjar i boulderrummet. Där behövs inte någon som säkrar, så kallad topprepskompetens. En tjock matta ligger på golvet och de högsta greppen sitter bara en bit över golvet.
– Både parkour och klättring fyller ett stort behov här i Skellefteå för barn och unga som inte gillar lagsporter, säger Dan Bramsäter.
Han säger också att det var i början på 1990-talet som klätterväggar började byggas i Sverige och Skellefteås har funnits sedan 1992. Årsskiftet 2017-2018 stod en helt ny klar, cirka två meter högre än den gamla. Den nya väggen har SM-standard och är 20 meter bred.
– Jag tror att det sitter mellan 1 800 och 2 000 grepp på väggen nu. De tar vi ner två gånger per år och tvättar, eftersom det fastnar oerhört mycket krita på greppen och då hyr vi en skylift, säger Dan Bramsäter.
Greppen på väggen är färgglada. Storlek och form varierar. Varje färg utgör en så kallad ”led” på väggen och det finns olika svårighetsgrader.
Klättrar som en groda
– Det vanligaste felet bland nybörjare är att de klättrar som en groda, drar sig upp med armarna och det gör att man blir trött väldigt fort, säger Dan Bramsäter och visar hur det ska gå till.
Han klättrar upp en liten bit, vrider på kroppen, tar ett nytt grepp och använder benen och musklerna på sidan av överkroppen.
Vad är det bästa med klättring?
– Man kan klättra tillsammans oavsett ålder, kön eller nivå och det är bra och personligen tycker jag bäst om att klättra utomhus. Det blir en heldagsaktivitet med klättring och fika ute i naturen, säger han.
Utomhusklättring är, naturligt nog, säsongsbetonat och det finns flera platser i Skellefteå kommun som KFUM nyttjar.
I föreningens regi bedrivs även klätterkurser och topprepskurs, för att lära sig att klättra och säkra på en repklättervägg.
Den här dagen kommer ett gäng gymnasieelever med sin lärare från Arvidsjaur för att testa klätterväggen.
– Det är helt perfekt att det finns en klubb och en klättervägg här, säger läraren Leif Johansson.
Testar väggen
En efter en får eleverna testa klätterväggen. De lånar sele och klätterskor och Dan och Lilith Bramsäter säkrar. Flera tar sig hela vägen upp, andra väljer att låta sig firas ner när de nått en bit på väggen.
– Det gick jättebra och det är första gången jag klättrar, säger Hussein Fathel, när han provat. Bit för bit tog han sig hela vägen upp med hjälp av greppen.
Mirjam Sandgren Hedberg hade blandade känslor när hon firats ner igen.
– Det var läskigt men kul.
Den 15 februari är det dags för tävling – då anordnar föreningen Guldgreppet, en årlig bouldertävling som ingår i Norrlandscupen och är fulltecknad.
– Vi har 71 anmälda klättrare och det finns både dam- och herrklass, säger Dan Bramsäter.
Vilka muskler blir starkast vid klättring?
– Underarmarna och huvudet, för att klättra handlar också om problemlösning, säger Dan Bramsäter.