På sikt ska de nya medlemmarna introduceras i ordinarie verksamhet. Men enligt Janna Nordell ska de först få gå studiecirklar i bland annat föreningsverksamhet och hur Sveriges alkoholpolitik fungerar samt få kunskap i beteendet i Sverige kring alkohol.
– Vi vill börja med att ge dom en chans att skaffa sig kunskap i hur de här frågorna ser ut i Sverige, ge dem grundkunskap, säger Janna Nordell.
Hon är stationerad i Skellefteå och teamchef för organisationens verksamhet i Sveriges fyra nordligaste län. Redan som 13-åring blev hon själv medlem och har sedan dess engagerat sig i olika frågor som rör IOGT-NTO:s verksamhet och uppdrag.
– Jag började förstå sammanhanget och att alkoholtraditionen som vi har i bland annat Sverige påverkar oss enormt mycket oavsett om man är direkt eller indirekt drabbad av det.
Ungdomskonsulent
I augusti 1990 fick hon anställning i Skellefteå som ungdomskonsulent. Då blomstrade den verksamheten och man hade många olika aktiviteter.
Nu firar folkrörelsen IOGT-NTO 140 år den 5 november. Lokalt sker kalaset sker i de egna lokalerna i Skellefteå där besökarna bjuds på fika, Guldstalaget uppträder och höjdpunkter samt viktiga milstolpar listas.
Ni har funnits länge, vad är framgångsreceptet?
– Vi har varit relevanta, även om vi var enormt mycket större och starkare under 1940- och 1950-talen, så har människor alltid lidit av alkoholens negativa sidor och det är en orsak till varför vi fortfarande är aktuella i samhällsdebatten, säger Janna Nordell och tillägger:
– Man kan försöka övertyga sig själv att alkohol är en del i en gemenskap, men faktum är att den förstör för så många på olika nivåer.
Välkommen tillbaka
Hon nämner våld i nära relationer samt barn som far illa på grund av alkohol- och/eller drogrelaterade problem.
– I vår organisation är man också alltid välkommen tillbaka, man får flera chanser.
Förutom lokalt och nationellt finns också ett internationellt engagemang i Östafrika och sydostasien.
Har vårt alkoholbeteende förändrats över tid?
– Ja, när Sverige gick med i EU så blev vin mer och mer ett inslag i vardagen, säger Janna Nordell.
Hon säger också att berusningsdrickandet finns kvar, men att acceptansen för alkohol i vardagen ökat.
– Det är viktigare än någonsin att vara engagerad i den här verksamheten. Vi menar att alkohol inte ska hindra en människa från att leva ett fritt liv och vi vill att våra medlemmar ska spegla samhället och vi tänker fortsätta att vara relevanta i 140 år till.