Klassen har deltagit i en nationell tävling, arrangerad av Svenska Bankföreningen under European Money Week. De har tävlat mot andra skolor i Sverige i ett så kallat Kahoot, ett pedagogiskt frågesportprogram, eller onlinequiz, som ofta används i undervisningen på skolor.
Det var en av lärarna som anmälde eleverna i 9 F till quizet, där frågorna rör sig kring privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Tävlingen hålls för andra året i rad och vänder sig till elever mellan 13 till 15 år.
– Förra året var det kring tusen klasser från Sverige, jag vet inte exakt antal för i år, men däromkring, säger Hanna Berggren.
Europafinal
Och förra veckan fick de veta att Hanna och Abbe tog första- respektive andraplatsen. Nu ska de båda eleverna från Lejonströmsskolan representera Sverige i Europafinalen, som hålls i Bryssel.
– Jag är väl lite lucky loser och det känns riktigt roligt att åka utomlands och tävla internationellt, så det är spännande, säger Abbe Hedlund.
Det blir den 7 maj som de båda eleverna från Skellefteå får mäta sina kunskaper, i bland annat privatekonomi, mot jämnåriga i andra länder.
– Det känns spännande att tävla internationellt, säger Hanna Berggren.
Varför är ekonomi intressant?
– Ekonomi är bas i ens liv när man blir vuxen, det är ju också en stor del redan nu, för man måste ju börja spara och tänka framåt, säger Hanna Berggren.
– Det är som sagt väldigt viktigt, alla måste ju ha koll på sin ekonomi, tillägger Abbe Hedlund.
Coach
Läraren Peter Lindström, som undervisar i SO och spanska, kommer att hänga med till Bryssel, dels som coach, dels för att peppa sina tävlande elever men också för att dokumentera.
– Vi ska tävla mot elever i 25 andra länder och det är helt fantastiskt och jättespännande, säger han och fortsätter:
– Jag är otroligt stolt över mina elever och det är roligt att de får representera Sverige. Det är också jätteroligt att vara lärare en sådan här gång.