Orsaken är ekonomin. Bakgrunden är att gymnasienämndens ekonomiska prognos för den 29 februari i år bedöms landa på 20 miljoner kronor i underskott.
För att få en budget i balans, behöver man minska kostnaderna, vilket Norran skrivit om tidigare.
Åtgärder som planeras för att lösa ekonomin på lång sikt påverkar utbudet på kommunens gymnasieskolor. Gymnasienämnden har tagit beslut om att minska det sökbara utbudet från och med höstterminen 2020.
Hela listan på åtgärderBerör elever
Det berör totalt 23 elever som har valt något av de programmen, som nu inte blir av, i sitt förstahandsval till gymnasiet.
I samband med den åtgärden förväntas en kostnadsminskning på ungefär 11 miljoner kronor per år.
– Det är intresset för utbildningarna i kombination med ekonomin som styr gymnasieutbudet. Det här beslutet är gymnasieprogram som inte kommer att starta till hösten. De elever som börjar årskurs två och tre fullföljer sin utbildning, säger Felicia Lundmark och gymnasiechef Erik Burstrand tillägger:
– De elever som redan har sökt någon av utbildningarna, i första hand, som inte kommer att starta hösten 2020 kommer att få göra ett nytt gymnasieval.
Sökbara inom länet
De understryker också att de program som inte kommer att erbjudas i Skellefteå, kan sökas på någon annan skola i länet som fortsatt kommer att erbjuda de programmen.
Hur många medarbetare kommer att varslas om uppsägning?
– Jag kan inte svara på om det blir varsel. Nu görs en organisationsplan för nästa läsår och där gör vi också en plan för medarbetarna. Det positiva är att vi är en stor organisation och det kan bli fråga om omflyttningar av medarbetare, säger Erik Burstrand.
När har ni beräknat att budgeten är i balans?
– Det är svårt att säga, men vi måste även göra andra saker, säger Felicia Lundmark.
Men Liberalerna reserverade sig mot beslutet. I ett mejl till Norran skriver Shervin Ahmadzadeh följande:
”Liberalerna som enda parti i nämnden ställer sig inte bakom nedläggning av nedanstående utbildningar:
• Handels- och administrationsprogrammet
• Restaurang- och livsmedelsprogrammet
• Lärlingsförlagda programmen El- och energiprogrammet, inriktning elteknik. Fordonstekniska programmet, inriktningarna godshantering, karosseri och personbil samt VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning fastighet.
Ovanstående punkter om nedläggning av utbildningar går emot utvecklingsstrategin 2030. I strategiska målen framgår det att gymnasiet ska möta arbetsgivarnas behov och ge utrymme för företagens utveckling. Gymnasienämndens beslut innebär således en avveckling och nedmontering av utbildningar som arbetsmarknaden skriker efter.”
Naturbruksgymnasiets inriktningar blir sökbara till hösten