”Det var som att luften gick ur mig”

Idag är det fem år sedan skellefteborna röstade om Centrumbron. Nej-sidan vann med klar majoritet – men 2017 beslutade politikerna att bron ska byggas. "Det var som att luften gick ur mig", säger Mikael Karlsson, som var emot att bron skulle byggas och var med och anordnade den namninsamling som drev igenom folkomröstningen.

En skiss på hur Centrumbron kan komma att se ut.

En skiss på hur Centrumbron kan komma att se ut.

Foto: Illustration: Sweco

Skellefteå 2019-05-25 10:00
undefined
Mikael Karlsson vid den norra brofästet av den kommande Centrumbron.

Året var 2014. Samhällsengagerade skelleftebor hade startat "Intressegruppen Centrumbron" som lyckats få ihop över 7 000 namnunderskrifter och därmed drivit fram en folkomröstning i frågan om Centrumbron. Den genomfördes för exakt fem år sedan, den 25 maj 2014.

– Det var ett riktigt hästjobb med namninsamlingen. Vi stod utanför butiker och olika arrangemang, vi knackade dörr och stod på torget. Vi i gruppen jobbade drygt ett år med brofrågan innan omröstningen blev av, berättar Mikael Karlsson som var sekreterare i brogruppen.

Deltagarna i intressegruppen har varit personer från alla olika politiska partier, i åldern 20–80 år. De 10 deltagarna har sammanlagt lagt ner ungefär 10 000 arbetstimmar på arbetet i brogruppen, alltså 1 000 timmar var.

För att en folkomröstning ska bli aktuell krävs namnunderskrifter från mer än 10 procent av de röstberättigade invånarna i kommunen. I kommunfullmäktige räckte det sedan med att en tredjedel av politikerna röstade för förslaget, för att folkomröstningen skulle bli verklighet.

Valdeltagandet i folkomröstningen om Centrumbron nådde 55 procent. 58 procent röstade nej, 37 procent ja och resterande 5 procent blankt.

undefined
Lorents Burman (S) tycker att brofrågan varit den svåraste frågan som han jobbat med.

Men i slutänden är en folkomröstningen ändå bara rådgivande. Det betyder i princip att politikerna kan välja att strunta i resultatet, vilket politikerna i det här fallet gjorde. Trots att bland andra Lorents Burman (S) lovade att valresultatet skulle följas.

– Det här var första gången som jag engagerade mig aktivt i en politisk fråga och när beslutet kom om att Centrumbron ändå ska byggas tänkte jag bara "aldrig mer". Allt jobb som vi hade lagt ner var helt förgäves. Det var som att luften gick ur mig, säger Mikael Karlsson.

– Politikerna hade lovat att resultatet i folkomröstningen skulle följas. Att de sedan gör så här underlättar ju inte det politikerförakt som finns, utan det hade varit mycket bättre om de sagt från början att de inte accepterar någon folkomröstning, menar han.

Vid en presskonferens den 22 maj 2017 presenterades att kommunfullmäktige bestämt att Centrumbron ska byggas.

"Allt jobb som vi hade lagt ner var helt förgäves."

Lorents Burman (S) har varit kommunråd sedan hösten 2013 och fick brofrågan på sitt bord.

– För mig har frågan om bron varit den absolut svåraste som jag har fått ansvara för och det finns ingen fråga som jag lagt ner så mycket tid till att grubbla på, säger han.

Varför gick ni emot det beslut som folket röstat fram?

– Det har skett stora förändringar sedan fem år tillbaka. Det byggs enormt mycket bostäder inne i centrum, Kulturhuset kommer till stan och beskedet om att Norrbotniabanan kommer till Skellefteå kräver att vi har en fungerande trafiklösning i centrum. Efter folkomröstningen jobbade vi mycket på att hitta alternativa trafiklösningar, men det gick inte att få fram en bättre lösning, säger Lorents Burman (S).

undefined
En skiss på hur Centrumbron kan komma att se ut.
Centrumbron

Planerad kostnad är 300 miljoner kronor.

Sommaren 2020 är det tänkt att byggandet kan börja och 2022 är det tänkt att Centrumbron ska stå klar.

Vägen vid det södra fästet till Centrumbron planeras att byggas i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!