Skärpta krav kring vinterdäck

Notera att denna artikel är från förra året.
Regeringen går vidare med skärpta krav på vinterdäck även på lastbilar och bussar – samtliga hjul ska vara vinterdäck.

– Vår bedömning är att trafiksäkerheten kommer att öka, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Tomas Eneroth, infrastrukturminister, härleder trafikolyckor och trafikstockningar som har inträffat under vintern till att rätt däck inte har varit utrustade.
Tomas Eneroth, infrastrukturminister, härleder trafikolyckor och trafikstockningar som har inträffat under vintern till att rätt däck inte har varit utrustade. Foto: Erik Simander/TT

Fordon med en totalvikt på över 3,5 ton ska i dag ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar under perioden 1 december–31 mars. Regeringen vill nu fatta beslut om att ändra trafikförordningen så att samtliga hjul ska vara vinterdäck även på lastbilar, bussar och släp.

– Denna vinter har vi ju sett effekter i trafiken med både trafikstockningar och trafikolyckor till följd av att man inte har haft rätt utrustade däck. Därför är det viktigt att ha precis samma krav som på privata bilar och lättare fordon, säger Tomas Eneroth.

Lagskärpningen ska också gälla utländska fordon.

– Vi kan se redan i dag hur svenska åkerier i större utsträckning har rätt utrustade däck och då innebär det här också att vi förbättrar konkurrensvillkoren mellan svenska och utländska åkerier, säger Tomas Eneroth.

Det sker omkring 300–600 olyckor med tunga fordon inblandade per år och beroende på väglag kan man se att brist på vinterdäck har spelat roll i flertal olyckor, enligt Eneroth.

De skärpta reglerna ska börja gälla 1 december 2019, enligt regeringens förslag.

Anmäl till Pressombudsmannen Skriv ut
Jobb+ logo