Björkdalsgruvan AB har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken att utvidga utbredningen av underjordsgruvan. Bolaget har samtidigt ansökt om nytt tillstånd för vattenverksamhet för att leda bort tillkommande inläckande grundvatten i gruvan, en dammförlängning, en omledning av en bäck och en förbindelse mellan det tidigare och det nya klarningsmagasinet, med mera.
Oro över vattentäkt
För att kunna genomföra förändringarna har bolaget lämnat en ansökan hos mark- och miljödomstolen.
Nu har yttrandena runt bolagets planerade förändringar kommit till domstolen.
Förändringarna väntas beröra 18 fastigheter vid sidan av bolagets egen.
Många av yttrandena lyfter en oro över den gemensamma vattentäkt som finns på området.
Tydliga krav
”Vi anmäler risk för att vattentäkten kan väsentligt påverkas både vad gäller tillgängligt flöde och att den nu utmärkta vattenkvaliteten kan försämras”, skriver några fastighetsägare som lyfter två tydliga krav som ska säkerställa deras framtida vattenförsörjning:
Det första är att Björkdalsgruvan ombesörjer att i det tillstånd som krävs inkluderas/registreras en garanti som innebär att berörda fastighetsägare lämnas skadeslösa om vattentäkten påverkas negativt. Garantin ska kopplas till aktören som varje tillfälle har koncessionen att bryta malm.
Det andra är att bevisbördan vid eventuell tvist ska tillfalla tillståndshavaren att bevisa att brytningarna inte har påverkat en försämring av vattentäkten.
Risk med vinterjobb?
Alla yttranden från privatpersoner har inriktningen på vattenfrågan. Av skrivelserna framgår att frågan första gången lyftes redan 1987.
Flera myndigheter har också yttrat sig.
Länsstyrelsen vill bland annat veta hur lång tid varje moment väntas ta och om det finns risker med att några påbörjas mitt i vintern 2020/2021. Vidare undrar länsstyrelsen om eventuella risker med att låta gruvan breda ut sig under sandmagasinet – utöver eventuellt inläckage.
Andra som kommit med yttranden är Skellefteå kommuns bygg & miljönämnd, SGU och Svenska Kraftnät