Forskarna har byggt upp olika fyra scenarier fram till år 2100. En modell bygger på att utsläppen av växthusgaser kulminerar år 2020, för att sedan minska stadigt. En annan modell utgår från fortsatt höga utsläpp under hela perioden och en annan tänkbar framtid är ökningar fram till 2040 respektive 2060.
Enligt FN:s klimatpanel är det bara i det första alternativet som det finns en chans att begränsa den globala temperaturökningen till två grader.
Trots att norra Sverige är ett av de områden i världen där temperaturen väntas öka allra mest blir följderna betydligt lindrigare här än på många andra håll. Förklaringen är att på våra breddgrader har vi stora marginaler. Skogsindustrin kommer att gynnas, det blir mera skog för avverkning. Skidturismen kommer dock säkerligen att missgynnas.
Kanske för vi också vänja oss vid fler översvämningar, årsnederbörden hos oss kan nämligen komma att öka med 20 till 40 procent, mest nederbörd blir det på våren. Vegetationsperioden kanske ökar med 30 till 50 dagar hos oss, kanske kan vi odla nya grödor vi inte är vana vid.