Ungdomsförslagen – tekniska nämnden nobbade det mesta

Ungdomarna hade inga större framgångar med sina förslag i tekniska nämnden.

Nej, det görs inget hopptorn vid Skellefteälven, av säkerhetsskäl.

Nej, det görs inget hopptorn vid Skellefteälven, av säkerhetsskäl.

Foto: Gorm

Samhälle och välfärd2018-05-17 13:00

Det kom 24 förslag i ungdomsfullmäktige som bollades till tekniska nämnden. De allra flesta avslogs eftersom de är för dyra att genomföra, anses orimliga, eller att förslaget är ställt till fel instans.

Gång- och cykelvägar

Det som faller på pengarna handlar om underhåll och snöröjning av vägar, främst gång- och cykelvägar. ”Vägarna i byarna är som ostar med hål i”, skrev en elev.

Svaret är att samhällsbyggnad gör allt de kan med de pengar man får.

När det gäller gång- och cykelvägar måste de ibland snöröjas tidig morgon av säkerhetsskäl, och då kan det hinna bli rätt mycket snö senare på dagen.

Ingen rastpark

Det man avslår för att man inte vill handlar om:

Hundrastpark (är inte ett kommunalt ansvar, enligt ett beslut år 2015, men bidrag kan sökas av förening som också ansvarar för skötseln).

Hopptorn vid Skellefteälven i centrala stan (anses för farligt då älven har för strömt vatten).

Belysning av gångväg på holmen i Burträsk (inga fordon tar sig ut på den enkla gångbron för att kunna bygga, dessutom har ön inte snöröjning).

Nej, det görs inget hopptorn vid Skellefteälven, av säkerhetsskäl.
Nej, det görs inget hopptorn vid Skellefteälven, av säkerhetsskäl.

Även några trafikfrågor avslås för att tekniska nämnden inte håller med. Exempelvis att stänga trafiksignaler på Kanalgatan (inget görs åt den gatan före den stora ombyggnaden).

En elev hade önskat att alla gång- och cykelvägar ska ha fyra fält, så att gång- och cykel har var sitt fält i vardera riktningen. Svaret är att det sällan ryms, och då måste gång- och cyklister samsas på varsin halva. Där det är för trångt ritar man inte upp några särskiljande linjer.

Hastighetsgränser

Flera ungdomar har önskat sänkt hastighet på gator. Svaret är att 30 km gäller vid skolor. I övrig tätort innebär Skellefteås hastighetsplan att det ska vara 40 km/timmen, men det har inte genomförts fullt ut. Ett område som dröjer är Morön.

När det gäller gratis parkering för elever på Baldergymnasiet ges svaret att området ligger inom zon med p-avgift, och då går det inte införa gratis parkering.

Önskemålet att man ska få köra snöskoter på vägar ”för att det är enklare att ta sig fram och mycket roligare” avfärdas eftersom det är emot trafikförordningen. Det finns kommuner som har tillåtit skoterkörning, men de är nu föremål för myndigheters och regeringens intresse, skriver utredande tjänsteman.

Ska genomföras

Förslag förslag kommer att genomföras, men de var på gång i vilket fall som helst:

Fler rör där man kan lägga pantburkar i centrala Skellefteå.

Att centrumbron ska byggas och Parkbron kan bli gångbro, på sikt också Lejonströmsbron.

Slingorna i Torsgatan som ska känna av om det kommer bilar ska repareras nu i vår. Sedan ska det gå snabbare att trafiksignalen slår om till grön gubbe när någon vill över gatan.

Elever på Björkskolan som äter på restaurang Köket får inte igenom kravet på stopplikt för korsande, men däremot görs en zon med parkeringsförbud längs Norrbölegatan så att sikten ska bli bättre.

Bjuder in för prat

Nämndens ordförande Ola Burström säger att det varit bra kvalitet på elevernas förslag.

- Tyvärr är det få vi kan bifalla. Vi försöker att ge konstruktiva svar och förklara hur vi jobbar. Om eleverna inte är nöjda med våra svar så har vi skrivit att de kan kontakta tekniska nämnden. De kan komma till oss, eller vi kommer ut till skolorna för att förklara mer. Vi vill inte verka korthuggna och tvära, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!