Till våren ska tvättanläggningen stå klar på Fabriken, Hedensbyn, och den gamla i kvarteret Nyponet läggs ner.
Bakgrund: Här är gårdagens reportage från bygget.
Från början ska arbetet gå till som i dag. Maskinförarna tvättar sina egna fordon. De fyra i tvättpersonalen sköter tvätt och service av personbilar, inte bara i stan utan även ute på vissa av orterna.
Sedan är frågan vad som händer på sikt. Det har varit tal om att anläggningen ska arrenderas ut och drivas av en privat företagare.
- Ändringen sker i så fall först när Skellefteå buss flyttar dit efter årsskiftet 2018-2019. Det är då tvätten får de stora volymerna, säger Karin Degerfeldt, projektchef på samhällsbyggnad.
Konflikten
Just nu ligger frågan om privatisering på is, på grund av en konflikt med facket Kommunal.
Både kommun och bussbolag beskylls för att ha börjat med upphandling utan att ha förhandlat före. Det blir då ett brott mot MBL, medbestämmandelagen.
- Vi ansåg att det bara gjordes en intresseförfrågan och att det inte var en regelrätt upphandling, säger Andreas Olofsson, vd på Skellefteå buss.
Förhandlingarna med både kommun och bussbolag fördes av Erik Persson, ombudsman på Kommunal Västerbotten.
- Vi blev inte överens, och vi förde därför frågan till central förhandling. Den är inte avgjord ännu, säger han.
- Vi hävdar fortfarande att det bara var en förfrågan, men vi måste erkänna att formuleringarna kunde ha varit tydligare, säger Andreas Olofsson.
På senare tid har kommunen förhandlat vidare på lokal nivå, och har nu avtal med facket om att få jobba vidare med upphandlingen.
Läs också: Facket är tveksamt till om det blir effektivare.
Skellefteå buss har sex anställda i sin nuvarande tvätt. De sköter också städning och viss service av bussarna. De har behörighet som förare och kör turer i morgonrusningen.
- Skulle tvätten privatiseras har vi sex tjänster för mycket. Men vi skulle inte behöva säga upp någon, vi har brist på chaufförer så det skulle lösa sig med naturlig avgång.
Andreas Olofsson tror det skulle vara goda chanser för de berörda att få jobb i den privatiserade tvätten om de önskar, eftersom de har rätt kompetens.
Man måste ha busskort för att få köra bussarna in och igenom tvätten.
- Det finns också visst intresse från personal att bli företagare och ta på sig entreprenaden, säger han.
Bakgrund: Här berättade vi om beslutet i tekniska nämnden.