På olika sätt uppmärksammar Norran att tryckfriheten jubilerar i Sverige detta år. Många av de utrikesfödda i Skellefteå kommer från länder där någon tryckfrihet inte finns. Halla Allatar har bott i Skellefteå i cirka ett halvår.
Halla har främst arbetat med dramateve, både i Syrien och i Moskva. Den syriska författningen föreskriver att yttrande- och pressfrihet ska finnas, men så ser det inte ut i verkligheten.
– Nej absolut inte, i Syrien finns det ingen pressfrihet. Den syriska regeringen eller personer lojala mot presidentfamiljen kontrollerar nästan alla massmedier på regeringskontrollerat område. Många journalister utövar också självcensur, säger Halla Allatar.
När Halla på söndagen stod och tittade på demonstrationen och plakaten blev hon glad och nöjd över att människor går samman och ställer krav, utan risk för repressalier.
"Ovan situation"
– Det känns så ovant. Att jag nu plötsligt kan tänka och uttrycka mig fritt är en ny och härlig upplevelse.
För journalister i Syrien gäller de att hålla inne med vad man egentligen vill uttrycka, i annat fall är risken uppenbar att man straffas.
– Det finns många duktiga journalister i mitt hemland som tvingats fly utomlands.
Halla Allatar har även erfarenheter av att jobba som journalist i Moskva.
– De Putinstyrda kanalerna öser propaganda över publiken.
Under det pågående inbördeskriget har medielandskapet förändrats dramatiskt och många nyheter sprids nu via till exempel, Twitter, Facebook och olika grupperingars hemsidor.
– Men alla vet vad som gäller om regeringen slår till mot de som utmanar regimen, straffen blir hårda, säger Halla Alllatar som här i Skellefteå just nu läser på SFI och praktiserar på kommunen.