Fyra utrikesfödda med uppehållstillstånd besökte Norran häromdagen och berättade om den situation de hamnat i. Familjen Harwati kommer från Syrien. Hanadi Alkurdi kommer också från Syrien. De fyra har varit i Turkiet, respektive Beirut i Libanon., en kortare period. De har besökt nära anhöriga som är sjuka. När de kom tillbaka till sina lägenheter fick de beskedet – här får ni inte bo längre.
– Vi har ju uppehållstillstånd i Sverige. Vi har en nära svårt sjuk släkting vi besökt i Turkiet, är inte det tillåtet, undrar Ahmad Farwati.
De fyra syrierna bor i asylboenden, de har varit i Sverige sedan september 2014.
– När vi kom hem från våra utlandsresor fick vi veta att på asylboendena är vi inte välkomna längre, säger de fyra samfällt till Norran.
Lägenhetsbrist
Givetvis vill de fyra helst bo i eget boende. Men många i Sverige och i Skellefteå är i samma läge som de fyra syrierna. Bostadsbristen innebär att många med uppehållstillstånd blir kvar i långa perioder på asylboenden.
– Nu har vi bara några få dagar på oss att ordna nytt boende, men var ska vi bo, undrar Hanada Alkurdi.
Harry Nyberg är handläggare på arbetsförmedlingen i Skellefteå. Han är medveten om den situation de fyra syrierna befinner sig i.
– Regelverket är strikt, har man fått uppehållstillstånd men bor på asylboenden så får man inte lämna lägenheten för att resa utomlands. Migrationsverket har rätt att ta tillbaka lägenheten.
Just kring detta regelverk blir man som "nysvensk" informerad om, både av Migrationsverket och arbetsförmedlingen.
– Men kommer man som nyanländ får man mängder av information och det är kanske inte helt lätt att hålla ordning på vad som gäller. Är en nära anhörig svårt sjuk exempelvis är det ju inte så konstigt att man åker till ett annat land för besök.
Harry Nyberg säger att den situation de fyra syrierna befinner sig i inte är unik. Flera liknande exempel har handläggarna i Skellefteå fått kännedom om.
– På något sätt brukar det lösa sig, de som har uppehållstillstånd och inte längre får bo kvar på asylboenden kanske flyttar till en annan stad eller till någon vän eller anhörig.
De fyra Syrierna Norran talade med var uppgivna och djupt oroliga.
– Ska vi sova under bar himmel. Vi har så svårt att se att vi gjort något fel.
Får inte lämna Sverige
Ann-Katrin Hällberg är tillförordnad chef på Migrationsverket i Skellefteå. Hon konstaterar att lagstiftningen är så utformad att rätten till bistånd bygger på att man befinner sig i Sverige.
– Lämnar man landet så får man inte uppta en plats på ett asylboende. I Migrationsverkets kontakter med de asylsökande som kommer till Skellefteå så informerar vi alltid om vikten av att känna till lagstiftningen.
De fyra syrierna som för Norran berättar om sin situation är inte helt unika fall i Skellefteå.
– 10 till 15 liknande ärenden årligen är det som vi har kännedom om. Dessa personer har varit inskrivna på mottagningen i Skellefteå. Hur det ser ut i övriga landet har inte kännedom om, säger Ann-Katrin Hällberg.
Vad ska då hända med dessa syrier, kommer de att få sova under bar himmel?
– På något sätt brukar det lösa sig, antingen att man sover hos bekanta eller släktingar, eller att socialtjänsten rycker in, säger Ann-Katrin Hällberg.