Stänger inte dörren för ökade skolanslag

Minus 23 miljoner kronor kommer underskottet att hamna på om inte sparåtgärder eller nya pengar tillförs skolan i Skellefteå. Kommunalrådet Lorents Burman stänger inte helt dörren för ökade anslag.

Samhälle och välfärd2015-06-01 07:02

Det var på onsdagen, vid Barn- och grundskolenämndens möte, som politikerna samfällt från alla partier bestämde sig för att gå till kommunstyrelsen och begära extrapengar. Det är en tämligen ovanlig åtgärd då kommunens totala budget redan är klubbad i fullmäktige.

Vad skolpolitikerna först och främst hoppas på är ett tillskott på 16 miljoner kronor. Det skulle täcka upp för de merkostnader som kommit då antalet barn inom skolan ökat med 500 barn sedan 2012.

Då budgeten är spikad konstaterar Lorents Burman att det inte är någon enkel ekvation att få fram summan.

– Vi har ju de senaste åren avskrivit underskott för skolan och tillfört mångmiljonbelopp. Men givetvis stänger vi inte dörren. Vi ska nu möta skolförvaltningen och nämndspolitikerna för att få en tydlig bild av läget. Det kommer ju inte som en stor nyhet att det blir underskott, det har vi vetat om en tid.

Lorents Burman erkänner att läget för skolan är utsatt. Inte blir ju situationen enklare av att politikerna har slagit fast att målet är att Skellefteå ska ha en skola i toppklass.

– Visst är det så att det blir svårt att nå målet då sparbetingen kommit tätt.

Lorents Burman säger att spelutrymmet för kommunstyrelsen är litet. Det finns inga stora penninghögar att plocka pengar från.

– Men vi ska göra vad vi kan för att försöka hitta pengar och i absoluta nödfall så måste ju nämnden få redovisa underskott vid årets slut.

Just underskott har skolan haft förr då budgetåret tagit slut. I stället för att bära med sig ryggsäck in på nästa år så har kommunstyrelsen ibland avskrivit underskottet, år 2013 skrevs ett underskott på 106 miljoner kronor av.

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök konstaterar att hade Alliansbudgeten gått igenom så hade skolan haft mer pengar. Nu ser inte Andreas Löwenhöök hoppfullt på att hela den begärda summan från skolpolitikerna ska gå att tillföra.

– Vi kan ju inte gå in och ta pengar exempelvis från socialnämndens budget mitt under budgetåret. Men kommunstyrelsen har medel som går till bland annat medfinansiering av en rad EU-projekt. Inom den sektorn kan vi bli restriktivare och då få loss pengar till skolans driftsbudget.

När det gäller de medel som skolan i Skellefteå får så säger Andreas Löwenhöök att Skellefteå ligger under den så kallade standardkostnaden i riket om man jämför med andra liknande kommuner.

– Detta har vi från oppositionen påpekat år efter år. Skolans driftsbudget måste utökas.

Både oppositionsrådet och kommunalrådet betonar samtidigt att de givetvis ser det som positivt att antalet barn ökar i kommunen. Lorents Burman hittar också hopp inför hösten och kommande år för kommunen som helhet.

– Mycket talar i prognoserna för att skatteintäkterna och statsbidragen till kommunen kommer öka.

Färre vikarier

Bland de sparbeting som nu kan bli aktuella är att införa stor restriktivitet vid öppnande av nya provisorier i förskolan. Att minska antalet vikarier med tio årsarbetare på två år. Att samordna specialverksamheter och införande av ett så kallat resurscenter. Flera åtgärder går ut på att minska antalet medarbetare. Om inga pengar tillförs talar allt för större barngrupper och fler barn i varje klass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!