Det har tagit lång tid – men nu ingår målet i strategin att kommunen ska ha 80 000 invånare fram till 2030. Skolan var i fokus vid många av de ärenden som avhandlades vid fullmäktigemötet på tisdagen.
En majoritet sa ja till den övergripande strategin för att uppnå målet. Skola och utbildning anses som bärande delar för att kommunen ska kunna växa. I målen anges nu att Skellefteå ska vara bland de 30 bästa kommunerna i landet när det gäller hur stor andel av eleverna som är behöriga till ett gymnasieprogram.
Dålig ranking
I dagsläget är Skellefteå på plats 156 bland landets kommuner. 87 procent är behöriga till ett gymnasieprogram. För den kommun som ligger på plats 30 är motsvarande siffror 93,8 procent.
Ett annat mål är att minst 90 procent av eleverna i Skellefteås gymnasieskolor ska ha avslutat sin utbildning med godkänt resultat inom fyra år. Inom denna kategori är dagssiffran i dag 79,6 procent. Det innebär plats 107 bland landets kommuner.
Vill ha mer pengar
När det gäller att känna sig trygga i sin skolmiljö så ligger Skellefteå på plats 189 i rankingen med 84 procent i årskurs fem som känner sig trygga. När det gäller frågan om trygghet så beslutade politikerna att målet nu ska vara att 97 procent ska känna sig trygga, det skulle innebära en ranking kring plats 30.
I den debatt som förekom kring beslutet så efterlyste Andreas Westerberg, Folkpartiets gruppledare, att ska kommunen få en skola i toppklass så måste driftsbudgeten utökas. Westerberg ville också ha in en skrivning att budgetberedningen vid sitt årliga arbete måste ta hänsyn till kvalitetsutvecklingen inom skolan. En majoritet sa nej till Folkpartiets yrkanden.
Driftsbudgeten måste utökas