Fler vill bli gode män och fler vill ställa upp med familjehem i Skellefteå kommun. Detta är positiva signaler från medborgarna. Nu visar det sig också att många Skelleftebor kan tänka sig att ställa upp och upplåta delar av sitt hem.
– Vi är nöjda över det gensvar vi fått. Marknadsföringen av idén har inte varit så intensiv ännu, men vi har fått in några boenden, säger Johan Granstrand, en av de som är engagerade i hemsidan.
Matchning
Vad Johan Granstrand och övriga i gruppen gör är att sammanföra Skelleftebor med de påtänkta inflyttarna för att se hur förutsättningarna ser ut att allt ska fungera bra.
– Det är givetvis inte helt okomplicerat att öppna sitt hem för människor man inte känner sedan tidigare. Matchningen måste ju fungera. Det ska kännas rätt för alla parter.
Och i dagarna är tanken att de första flyktingarna ska flytta in hos Skelleftebor. Det handlar i ett första skede om fyra boenden.
– De bostäder som är aktuella finns både i Skellefteå och utanför stan.
Boendena det handlar om är både rum och hela hus. Det handlar i vissa fall om där rum står tomma i villor då barnen flyttat ut. Johan Granstrand och de övriga som jobbar med hemsidan tror att fler boenden kan tillkomma på sikt då Skelleftebor får större kännedom om att gruppen finns.
Asylboenden frigörs
Johan Granstrand säger också att de som är aktuella för inflyttning främst rör sig om de som har fått uppehållstillstånd men som fortfarande bor i Migrationsverkets lägenheter.
– Cirka 200 av de med uppehållstillstånd bor kvar i asylboenden. Får de chans att flytta så frigörs ju också asylboenden vilket är positivt.
Bostäder är som bekant en stor bristvara i Skellefteå kommun, något som Johan Granstrand och hans kompisar fått en stor inblick i.
– Skellefteå skulle lätt kunna bli 90 000 invånare om det bara fanns en vilja att bygga bostäder. 80 000 invånare år 2030 är en befolkningsminskning relativt sett jämfört med ökningen i riket under samma period.