Skellefteå kommun sticker ut – med på topplista: ”Jag är inte förvånad”

Hur ges barns rättigheter plats på olika sätt i kommunen? De flesta av landets kommuner har svarat i en stor enkät och där placerar sig Skellefteå högt upp.

Jan Söderström.

Jan Söderström.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Samhälle och välfärd2017-10-27 18:00

289 av Sveriges 290 kommuner har svarat på hela eller delar av kommunenkäten som görs av Majblommans riksförbund. Den syftar till att visa hur barns rättigheter tas tillvara.

Enkäten tar bland annat hänsyn till allt från om barnomsorg erbjuds även under lov och om kommunen har en plan för bekämpning av barnfattigdom till om barn får åka gratis med kollektivtrafiken.

Skellefteå hamnar på plats 5 i undersökningen.

– Jag är inte förvånad. Vi har ett stort barn- och elevinflytande. Alla skolor har elevråd, elevskyddsombud och utbildningar kring det. Det finns en kultur i skolan att rektorerna är bra på att involvera barnen. Jag tror också att Jörgen Svedberg och de andra som bland annat jobbar med ungdomsfullmäktige spelar en stor roll i det här, säger Jan Söderström, verksamhetschef på skolkontoret.

Han säger att skolan har många bra samarbeten tillsammans med socialtjänsten och fritidsförvaltningen.

– Så har det inte alltid varit. Nu arbetar vi efter mottot att alla barn ska bli sitt bästa jag.

I enkäten uppger 42 procent av kommunerna att de har en policy som innebär att skolan alltid står för maten på utflykter och annan pedagogisk verksamhet utanför skolan. Så är det även i Skellefteå.

– Ingen ska behöva ta med sig mat, så det finns alltid flera alternativ, både varm och kall mat, när det är friluftsdagar och annat, säger Jan Söderström.

Jan Söderström.
Jan Söderström.

Tio i topp i enkäten

- Botkyrka

- Västerås

- Krokom

- Sala

- Skellefteå

- Kristinehamn

- Örebro

- Dorotea

- Mariestad

- Säter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!