Det var partikollegan Rune Wästerby som skrivit en interpellation om hur fördelningen av anslag sker i den regionala transportplanen som sträcker sig från 2014 och fram till 2025. Totalt har 100 miljoner kronor fördelats av de statliga pengarna. Beslutet kring fördelningen har fattats av region Västerbotten. Sex miljoner kronor har gått till åtgärder i Skellefteå kommun.
När det gäller anläggande av gång- och cykelvägar fram till 2023 fördelades totalt 66,8 miljoner kronor. Av dessa anslag gick noll kronor till åtgärder i Skellefteå.
Rune Wästerby sa i debatten att han var djupt förgrymmad då han fick kännedom om fördelningen. Han undrade – är detta rimligt?
"Södra delen gynnas"
Kanske, kanske berodde sedan inläggen på att det just på tisdagen var alla hjärtans dag. Det normala brukar vara att man bemöter varandras inlägg med motargument och argumenterar för att politikern från det andra partiet har fel. Så såg det dock inte ut i Forumsalen. Från flera olika partier lyftes det fram att det var fel att Skelleftepolitiker inte gick emot beslutet då planen spikades.
– Så här har det sett ut i många år, att södra delen av länet snor åt sig den största biten av kakan, sa Jens Wennberg, Liberalerna.
Protesterat
Kommunalrådet Lorents Burman, Socialdemokraterna, sa också att pengarna inte har fördelats på ett riktigt sätt.
– Jag har protesterat till regionstyrelsen. Det har dock inte gett utdelning. Vi växer som stad och ska nu vässa argumenten när planen ska revideras de kommande åren.
Joakim Wallström, Vänsterpartiet, konstaterade:
– Om vi nu som politiker är besvikna så borde ju någon ha protesterat då frågan var uppe till behandling i regionstyrelsen.
Stort ansvar
Från flera politiker poängterades det att Socialdemokraterna i Skellefteå har ett extra stort ansvar att agera på länsplanet då partiet är så stort.
Micaela Löwenhöök, Moderaterna, sa:
– Vi ska tillsammans stå upp för vår kommun.
Partikollegan Anette Lindgren ansåg att det var bedrövligt att det inte protesterades från Skellefteregionen då planen spikades.
Enighet rådde mellan partierna om att krafttag ska tas för att få en bättre fördelning i framtiden.
Södra länsdelen gynnas alltid