Miljöavdelningen på Skellefteå kommun gör från och med 2017 planerad inventering av kommunens stränder. Tidigare gjordes tillsynen efter inkomna tips.
- Vi har gjort upp en plan, och först ut blev Storgrundet, säger ekolog Johanna Engström.
- Vi väljer områden där tillsynen gör mest nytta utifrån strandskyddets syften, det är inget planlöst letande. Det är exempelvis områden med särskilda natur- eller friluftsvärden eller tätbebyggda områden. Sedan godkänns planen av politikerna, betonar hon.
Sågs på flygfoton
Anledningen till att området blev intressant var att flygfoton visade stora skillnader på ganska kort tid.
- Vi fick nya flygfoton från 2016 och jämförde dem med foton från 2010. När vi såg att mycket hänt beställde vi också in foton från år 2014, säger hon.
Fotograferingar görs regelbundet av lantmäteriet och i vissa fall även av kommunen.
Att avgöra när en åtgärd gjorts har betydelse för påföljden. Det är enklare att kräva åtgärder om det är samma ägare nu som då av stugan.
Gjort marken privat
Det miljöavdelningen letar är muddringar, bryggor, pirar och att man privatiserat stranden utanför sin tomt, med exempelvis gräsmatta, trädgårdsmöbler, grillar.
– Kanske hittar vi även byggnader, såsom lusthus eller bastu. Det blir i så fall även ärende för Samhällsbyggnad, bygg, enligt plan- och bygglagen.
Storgrundet ligger norr om Skelleftehamn. Inventeringen gjordes runt hela Storgrundsviken, både på fastland och öar.
De som fått krav om rättelse måste nu återställa marken till det ursprungliga. Hur det blir med polisanmälningarna är upp till åklagare och domstol.
Enligt miljöbalken
Att det ska utföras tillsyn av strandskydd framgår av miljöbalkens kapitel 26. Det är numera kommunerna som utför den, tidigare var det länsstyrelsen.
– Syftet med strandskyddet är att alla ska kunna vistas vid stränderna, det är en förstärkning av allemansrätten. Men syftet är också att skydda den biologiska mångfalden, säger Johanna Engström.