Initiativet till den skrivelse som Löwenhöök har lämnat in och som har behandlats i kommunstyrelsen har bland annat samband med de artiklar som Norran haft. Reportagen har belyst att det finns många högutbildade akademiker från andra länder som sitter sysslolösa i asylboenden i kommunen.
Andreas Löwenhöök vill att dessa människor tidigt ska fångas upp för att erbjuda arbetsinriktad språkutbildning och validering.
– Jag vill att kommunen ska vara öppen och inkluderande och att vi tar tillvara på människors kunskaper.
Andreas Löwenhöök föreslår vidare att kommun och landsting följer exempel från Norrbotten där upparbetade kanaler finns med Migrationsverket.
– Där erbjuds arbetsrelaterade integrationsinsatser.
Vid kommunstyrelsemötet i tisdags behandlades Löwenhööks skrivelse. Majoritetsbeslutet blev att remittera hela frågan till kommunens arbetsmarknadsenhet.
– Det är klart att jag är besviken. Det brådskar med insatser. Vi har läkarbrist och vi vet om att det sitter specialistläkare från andra länder som inte får en chans att komma bort från asylboenden och därmed introduceras i hur svensk sjukvård fungerar.
Kommunalrådet Lorents Burman säger också att ska kommunen få 80 000 invånare fram till 2030 så måste integrationen förbättras.
– Men vi jobbar nu aktivt med dessa frågor och arbetsmarknadsenheten ska komma med idéer hur arbetet kan utvecklas.
Lorents Burman hänvisar också till att ett näringslivsråd är under bildande, likaså ett integrationsråd.
Är då inte kommunalrådet Lorents Burman oroad över att uppfattningen kan vara att medborgarna upplever att politikerna inte tar integrationsfrågan på ett tillräckligt stort allvar.
– Så är det inte. Vi arbetar aktivt med dessa frågor och ska förbättra oss för att stötta de utrikesfödda.