Det är SMHI som tagit fram ny data för länet. Analysen bygger på klimatobservationer och beräkningarna bygger på två utvecklingsvägar. Den ena modellen bygger på begränsade utsläpp av växthusgaser och den andra modellen fokuserar på fortsatt höga utsläpp.
Med dagens globala klimatpolitik skulle vi kunna ha sex grader varmare i länet än vad fallet är i dag. Med en kraftfullare klimatpolitik så skulle temperaturhöjningen begränsas till tre grader.
Tina Holmlund, klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen, konstaterar att redan det ljusare scenariot med tre graders höjning är väldigt mycket.
– Vi ser ju redan i dag effekter av klimatförändringar. Nu måste vi anpassa samhället samtidigt som vi vidtar åtgärder för att begränsa klimatförändringarna.
Fler översvämningar
Den analys som nu finns ska ligga till grund för framtida planering, det kan handla om fysisk planering, krisberedskap, naturvård och vid frågor som rör dricksvatten och jord- och skogsbruk.
– Mycket talar för att det kan bli fler översvämningar i framtiden. I vissa området måste kanske marker säkras upp och på vissa ställen nära vatten kanske man måste avstå från byggande, säger Tina Holmlund.
Nya grödor?
Mycket talar för att vi framtiden får vänja oss vid mer nederbörd och att vintrarna blir mildare då största temperaturskillnaderna kommer att ske just under den mörka årstiden. Vegetationsperioden kommer också att öka med 30 till 50 dagar.
– Och antalet riktigt varma dagar kommer troligen att bli fler.
Varmare väder innebär en rad problem, men det kan också innebära att vi på våra breddgrader kommer att se ett ökat utbud av lokalt odlade grödor.