Det startade en facebook-kampanj i veckan sedan en boende på Morö Backe krävt att nattsläckningen ska slopas nu när det är så många inbrott.
För att man som medborgare ska kunna värdera frågan krävs att man vet kostnaden.
Det bad vi kommunen räkna ut, och belysningsansvarige Fredrik Lindqvist har nu svaret:
Så kostar det
Om man slopar släckningen på Morö Backe/Solbacken kostar det 77 000 kr per år.
Gör man samma åtgärd i alla kommunens bostadsområden blir kostnaden 785 000 kronor. Kommunen har totalt 10 300 lampor i dessa områden, och på natten är två av tre släckta.
Kanske vill även landsbygden ha tända lampor på natten. Då tillkommer 960 000 kronor per år, för deras 9 964 lampor, varav samtliga släcks på natten.
Totoalt sett skulle slopad nattsläckning kosta 1 745 000 kronor extra.
Hellre till gatorna
Om det kommer ett formellt förslag, hur resonerar då tekniska nämndens ordförande Ola Burström?
– Inom vår budget är det väldigt svårt att fördela om pengar, säger han. Vi får 190 miljoner per år i skattepengar, varav 45 är öronmärkta till räddningstjänsten. Mycket går till amortering och räntor på våra investeringar, det går inte dra ner på. Resten går till underhåll av gator och vägar, snöröjning, parker, lekparker och gatubelysningen.
– Skulle däremot kommunfullmäktige skjuta till de pengar som behövs, går det givetvis ordna, fortsätter Ola Burström. Men finge vi extra pengar skulle jag helst vilja satsa dem på gator och vägar. Där finns mest att göra, och där tror jag att allmänheten har mest önskemål.
Byter till energisnålt
Många har anfört att kommunen borde byta till energisnålare lampor. Hur är då nuläget?
Svaret är att en större utbytesverksamhet började 1981 och har ständigt pågått sedan dess.
År 1981 kostade driften av gatlysen 9 miljoner kronor per år, för att nu vara nere i 5,5 milj.
Detta trots att elen då kostade cirka 23 öre per kilowattimme och nu ligger på cirka en krona.
Nergången är alltså jättestor. Den beror delvis på att nattsläckning infördes. Men framförallt har kostnaden minskat tack vare energisnålare lampor.
Måste ha lång livslängd
– Just nu byter vi cirka 1 000 armaturer per år, säger Fredrik Lindqvist. En armatur har en livslängd på cirka 25 år, så vi kan inte byta allt i förtid, det kostar ju också pengar.
Armaturen avgör vilken slags lampa som kan användas. Oavsett typ så måste de ha lång livslängd, annars blir underhåller för dyrt.
– Man kan inte sätta in vilken billig ledlampa som helst. De ledlampor vi använder kostar 2 000 kronor per styck.
Med tanke på den teknik som finns i dag är Fredrik Lindqvists bedömning att man skulle kunna pressa ner förbrukningen med ytterligare 20 procent.