Situationen är speciell just nu då det ska förhandlas om hyror. Inflationen ligger kring nollsträcket och räntorna är rekordlåga. Det innebär att det är bäddat för låga hyreshöjningar. När mer än två tredjedelar av hyresförhandlingarna är avslutade i landet så ligger snittet strax över en procent.
Det är den lägsta höjningen sedan 2006. Roland Lätth är ombudsman på Hyresgästföreningen i Västerbotten och han konstaterar att ökningen i Skebos bestånd ligger i nivå med riket.
– Skebo ville höja hyrorna mer. Motivet är att renoveringsbehoven växer. Men vi anser att den nivån vi nu hamnat på tryggar även att lägenhetsbeståndet ska kunna hållas fräscht.
1.09 procent i hyreshöjning motsvarar cirka 75 kronor i hyreshöjning för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Det förra avtalet för Skebos hyresgäster var inte i procent. 15,20 kronor per kvadratmeter blev höjningen då.
Det nya hyresavtalet gäller från den 1 april i år. Det är samma datum som Skebos försäljning av 1 141 lägenheter till det nya fastighetsbolaget Nordhalla träder i kraft. Finns det då risk att Nordhalla kommer att höja hyrorna under året då försäljningen är genomförd?
– Nej, både Skebo och Nordhalla vidhåller att den hyreshöjning som nu är framförhandlad, det är den som gäller, säger Roland Lätth.
Tittar man på övriga allmännyttan i Västerbotten och Norrbotten så sticker Arjeplog ut. Arjeplogshus höjer hyran mest i landet, med 3,25 procent. Hyrorna i Arvidsjaurhem är också slutförhandlade, höjningen blir 1,77 procent. Lyckselebostäder höjer hyrorna med 0,97 procent.
Alla förhandlingar är inte slutförda i landets kommuner.