Det framgår av de planeringsförutsättningar som beslutades av kommunstyrelsen på tisdagen. De ska nu skickas till nämnderna för att förbereda för budget 2019 och plan för 2020-2023.
Samma som 2018
Sedan tidigare är budget för 2018 spikad. Budskapet inför 2019 blir: Ni får bara samma summa som året före. Inga uppräkningar ska göras nu i förväg, och nämnderna måste jobba med frågan hur de då ska klara sig.
Sedan kommer budgetberedningen att sätta igång med sitt arbete i februari. De ska då ha dialoger med nämnder och bolag. Då beslutas vilka påslag de får inför 2019, till exempel för att täcka upp för löneökningar.
Får man i det läget inget extra måste man kompensera det med minskad personalstyrka eller andra effektiviseringar eftersom löner alltid ökar enligt avtal.
Räntor och hyror ökar
Men besparingar år 2019 är inget mot vad som väntas komma efter år 2023, alltså i kommande planperioder. Då har Skellefteå kommun haft på sig spenderbyxan i många år, och då ökar kostnaderna som en följd av investeringarna. Dels blir det fler byggnader, vägar med mera som ska underhållas, och dels måste man börja betala högre hyror och mera räntor.
Från och med 2023 tänker kommunen inte längre ta lån för investeringar, men fram till dess kommer det att ske för en del satsningar.
Från 2023 tänker man istället börja amortera (betala av) på lånen.
Alla tänkta satsningar är för övrigt inte budgeterade ännu. Kulturhuset och Floraskolan finns med i plan, men däremot inte centrumbron, resecentrum och fler skolor.
Fler äldre i befolkningen
Hur skissas då de kommande åren bli för kommunen? Befolkningen förutspås öka i en långsam takt. Vid kommande årsskifte beräknas kommunen ha 72 610 invånare och öka till 73 980 personer i slutet av 2023.
Andelen personer över 80 år ökar, vilket blir en utmaning då det både behövs fler äldreboenden och mera vård i hemmet. Men även antalet barn under 19 år ökar. Däremot minskar antalet invånare som är mellan 20 och 64 år, det vill säga de som främst bidrar till skatteintäkter.
Mindre skatteintäkter
Högkonjunkturen i landet väntas mattas av från och med 2019, så också i Skellefteå. Det innebär att skatteintäkterna från de som jobbar kan minska.
Bara konjunkturnedgången i sig kräver effektiviseringar i Skellefteå kommun på mellan 40 och 80 miljoner per år.
Det ska tilläggas att planeringsunderlaget inte utgår från att Northvolts batterifabrik etableras. Man tar alltså inte ut något förskott, varken i kostnader eller i skatteintäkter.