I fjol var 400 personer inskrivna och året dessförinnan 350.
– Vi ökar successivt hela tiden. När jag tänker att ”nu är de 400, så vips är vi uppe i 450”. Nu har vi till och med lite större SFI-verksamhet än Umeå. Så det är mycket för oss, men det är kul, säger Ove Lidgren, rektor på SFI.
Han säger att man tar emot både de som är placerade i Skellefteå kommun och de som bor på migrationsboende i kommunen, men inte är skrivna här. Och det kan vara svårt att uppskatta hur många personer som kommer.
Hur budgeterar man när läget är så?
– Det är jättesvårt, näst intill omöjligt att budgetera. Vi vet ofta inte hur många som kommer in och hur många som stannar kvar. Men det rullar på bra ändå, säger han.
Ove Lidgren säger att än så länge medför ökningen av elever inga större problem för verksamheten.
– 90 procent av våra lärare är behöriga, vilket jag är jättenöjd med, men ibland har jag svårt att hitta vikarier, säger han och fortsätter:
– Vi har lokaler till alla, men ganska stora elevgrupper, vilket kan göra det svårt med individualisering. Men vi har jätteduktiga lärare som gör sitt bästa för att fokusera på varje enskild elevs lärande.
Ove Lidgren berättar att det ibland kommer brev från tidigare elever som flyttat.
– Det kan stå att de längtar tillbaka till oss här i Skellefteå och då känner man att man är på rätt väg i alla fall, säger han.
Ska se över budgeten
På gymnasienämndens arbetsutskotts senaste sammanträde i måndags presenterades läget på SFI för politikerna.
– Nu har vi fått en bild av hur det ser ut och nu ska vi se över om vi behöver ge mer pengar till SFI. Samtidigt så signalerar gymnasieskolorna att de behöver mer pengar. Senast i oktober kommer vi att sätta vår internbudget, säger Bertil Almgren (S), gymnasienämndens ordförande.