Det säger André Allard, chef för Migrationskontoret i Skellefteå. Han säger till Norran att arbetsbelastningen är hård och att nyrekryteringar nu sker. Under den senaste veckan har cirka 9 500 asylsökande anlänt till Sverige.
– Det öppnas nya asylboenden hela tiden runt om i Sverige och utvecklingen ser ut likadan här i Västerbotten. Bland annat har vi få loss nya boenden i Sorsele och Åsele.
Till kontoret i Skellefteå hör det också av sig privata entreprenörer från närområdet som gärna vill hyra ut boenden.
– Men denna typ av upphandling som sker sköts centralt, säger André Allard.
150 så kallade beredskapsplatser har Skellefteå kommun tagit fram, det rör sig om boenden på campingar. Piteå kommun har i dagarna ställt upp med 68 beredskapsplatser. Dessa beredskapsplatser blir aktuella först då Migrationsverket inte med kort varsel kan ordna med asylboenden.
Trängsel
– Den situation som nu råder lokalt har vi under kontroll. Men situationen är ansträngd och så kommer den säkerligen förbli under en lång tid. Som land ser vi ingen avmattning i flyktingströmmarna.
Just nu är det trångt på asylboendena i Skellefteå kommun. 1 200 platser finns och fler sängar har ställts in i vissa lägenheter.
– Vi har möten med bland andra Skebo och Riksbyggen för att försöka hitta fler boendeplatser, säger André Allard.
Kontoret i Skellefteå arbetar nu bland annat med registreringar av flyktingar som anlänt till inlandskommuner i länet.
Handläggningstiderna
– De åker buss till Skellefteå och får återvända till asylboendena efter registrering. Handläggningstiderna kommer att öka.
Till Umeå och Luleå anländer många flyktingar som är på transitresa, till främst Finland. Denna typ av resenärer som behöver tillfällig hjälp under resvägen märks inte så mycket av i Skellefteå. Att trycket från flyktingströmmarna är stor märks även tydligt i Umeå. Där har man på kort tid gått från ett asylboende till sex asylboende.