Det är gymnasiekontoret och arbetsmarknadsenheten som tagit initiativet. Unga med funktionsnedsättningar är en utsatt grupp som har svårt att få jobb. Ungdomarna ska arbeta ute på förvaltningarna. Arbetsmarknadsenhetens chef Leif Löfroth säger:
– Genom det här projektet ökar mångfalden bland kommunens anställda och en grupp unga får chans att bidra till utveckling av kommunal service.
Insatsen inleds med att ungdomar får en ettårig utvecklingsanställning. Anställningen planeras och följs upp av Arbetsmarknadstorget.
– Platsen är skräddarsydd efter den unges behov och förmåga, säger Leif Löfroth.
Stöd på äldreboenden
Konstaterandet från arbetsmarknadsenheten är att även om arbetsmarknaden nu förbättras starkt både lokalt och i riket är detta inte en utveckling som gäller de som har funktionsnedsättningar.
– Just därför är ju detta initiativ så bra.
Förutom Kommunhälsan så ska de unga kunna jobba överallt i andra förvaltningar. Det kan exempelvis handla om att hjälpa till på skolor, på äldreboenden och i kök.
– Det handlar om tillsvidareanställningar ned kollektivavtalsenliga löner, säger Leif Löfroth.
Ungdomarna ska successivt lotsas in på förvaltningarna och inom en fyraårsperiod kommer det att handla om ett 20-tal tjänster.
– Jag ser det här som ett genombrott för att utöka arbetsmarknaden för den här gruppen, säger Leif Löfroth.
Ja från politikerna
När kommunstyrelsens arbetsutskott hade sammanträde på måndagen var politikerna positiva. Samfällt bejakades idéerna från arbetsmarknadsenheten. Liknande processer som i Skellefteå pågår nu i en rad kommuner i landet.
– Det här är ett jättebra initiativ som har tagits. Framförallt är det bra att det handlar om trygga och stadigvarande jobb för denna grupp, säger kommunalrådet Lorents Burman.