Politikerna: Sätter hoppet till statlig styrning

"Om inte Luleå universitet hade ställt upp för Skellefteå hade vårt Campus varit utarmat". Det säger kommunalrådet Lorents Burman som sätter sitt hopp till statlig styrning.

Foto: Norran

Samhälle och välfärd2016-04-26 07:15

Att antalet studenter och antalet program vid Campus i Skellefteå har blivit allt färre inger givetvis oro i kommunledningen. Kommunen har relativt täta kontakter med Umeå och Luleå och när det gäller Luleå universitet så ger Lorents Burman beröm.

– De ställer upp för hela regionen och satsar på program och forskning i Skellefteå.

Umeå universitet har en annan nisch som de nu arbetar efter, det handlar om att sätta Umeå på kartan till att bli ett välkänt forskningsuniversitet, både nationellt och internationellt.

– Egentligen har de ju uppdraget av staten att verka i hela regionen, men det sker ju inte, neddragningar har skett både i Lycksele och Skellefteå.

Självstyrande

Lorents Burman säger att det inte är någon enkel ekvation att locka utbildningar till kommunen, då universiteten är självstyrande.

– Vi sätter hopp till att staten kommer att peka med hela handen. Och det måste ju ske då behoven är så stora av exempelvis civilingenjörer, lärare, socionomer och sjuksköterskor. Givetvis måste denna typ av utbildningar finnas i Skellefteå.

Oppositionsrådet och moderate gruppledaren Andreas Löwenhöök efterlyser att kommunledningen mera måste se den högre utbildningen som en viktig strategisk fråga för framtiden.

– Men det är ingen enkel materia att arbeta med då universiteten är självstyrande. Kanske måste vi nischa in hårdare på exempelvis de kreativa näringar och genom dessa påverka Luleå och Umeå.

Andreas Löwenhöök anser också att blicken inte bara ska riktas mot kommunens huvudmän, Luleå och Umeå.

Vill ha ny plan

– Ny teknik innebär att ju Skellefteå kunde söka sig till klassiska universitetsorter på andra håll i världen och peka på alla de fördelar vi har som kan ge utbildningsplatser här.

Andreas Löwenöök säger också att Campusområdet borde få en speciell fysisk plan, inte bara finnas med som en del i den fördjupade översiktsplanen.

– Vad vill vi med området, vilka nybyggnationer kan bli aktuella, det är frågor vi bör diskutera mera.

"Viktig fråga" Kommunalrådet Lorents Burman och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök säger båda att det är viktigt att Campus utvecklas med fler program och fler studenter.
"Viktig fråga" Kommunalrådet Lorents Burman och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök säger båda att det är viktigt att Campus utvecklas med fler program och fler studenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!