Mängder av konferenser har hållits på samma tema – hur ska kompetensförsörjningen till industrin klaras av i framtiden? På fredagen var politiker, företrädare för skola och offentlig förvaltning samt fack och industri samlade till konferens på Stadshotellet.
Det slogs fast att utmaningarna är stora. Stora pensionsavgångar stundar och många av de som arbetar i industrin behöver vidareutbildning. Just i Skellefteå är behoven extra stora då kommunen till stora delar är en klassisk industriort. Inom industrin beräknas det dessutom att cirka 2 000 anställda kommer att gå i pension fram till 2025.
– Behoven av en ny teknikarena på Campus är stor, säger Jan-Erik Sandberg, regionchef inom Teknikföretagen. Bristen på välutbildad personal i tillverkningsindustrin blir ett allt större problem.
Jan-Erik Midlert, gymnasiechef, slog fast att den nya tilltänkta teknikarenan inte ska bli någon konkurrent till de gymnasieprogram som finns.
– Nej, men däremot kan arenan bli ett bra komplement där gymnasieprogrammen kan hyra in sig.
Fördelen med en ny trä- och teknikarena är att utbildning kan samordnas på ett ställe. Vuxenutbildning och arbetsmarknadskurser är i dagsläget utspritt på många aktörer och flera olika lokaler.
– Utbildningsanordnare och företag ska kunna hyra in sig på arenan för kurser och längre och kortare utbildningar, säger Jan-Erik Midlert.
De problem som tillverkningsindustrin står inför i Skellefteå är på intet sätt unika.
– Nej, så här ser det ut i hela landet.
Den teknikarena som är tänkt att byggas upp ska utgå från de unika förutsättningar som finns just i den här regionen. Hans Bylesjö, vd för IUC i Västerbotten, klargjorde:
– Huvudsyftet är att säkra kompetensförsörjningen just till våra företag. Det blir också en centralisering av utrustning och delar av maskinparken som behövs kan hämtas från Kaplanskolan då den skolan omvandlas till grundskola.
I den nya arenan ska det finnas tekniklabb med inriktning mot bland annat CAD/CAM, robotteknik, konventionella maskiner och automation.
– Spetsteknik ska finnas på plats.
Trä- och teknikarenan är tänkt att placeras på Campus där det kommunala industribolaget Polaris ska uppföra nybyggnationer. Offentliga aktörer och näringslivet ska hyra in sig och kan ge de intäkter som krävs.
– För ett företag kommer det att kosta 1,5 miljoner kronor per år att hyra in sig, säger Hans Bylesjö.
Från flera företagare kom det på konferensen många positiva kommentarer till satsningen.
– Det här är ett bra sätt att förbereda oss för de stora utmaningar vi står inför, säger Jan-Erik Sandberg på Teknikföretagen.