Det säger Ulf Andersson, kontaktperson inom Byskes fiskevårdsområde. Norran mötte eldsjälen Ulf Andersson på måndagsförmiddagen. Just vid denna tidpunkt fanns ingen sportfiskare på plats vid broläget i Byske.
– De flesta fiskar på kvällar och nätter.
Att få en lax att nappa är ingen enkel match, men sportfiskarna efter Byskeälven är helnöjda med inledningen av den här sommaren. 1 000 laxar finns inrapporterade. Det kan innebära att samma nivå nås som under fjolårets sommar då 1199 laxar fångades.
– Fjolårssäsongen handlade om rekordnivåer. Nu kan det bli lika bra facit i år, säger Ulf Andersson som är optimistisk om kommande år.
Gott om rinnande vatten
Det som talar för ett bra fiske även kommande år är att det fasta yrkesfisket efter lax minskar år efter år i närområdet. Då får laxen större chans att vandra upp i våra laxälvar. Det som har gynnat laxen i är även att vattentillgången är god i älven och att vattnet inte är så varmt.
– Det är betydligt kallare i vattnet den här sommaren jämfört med förra säsongen, det borde gynna uppgången.
Kikar man i statistiken från laxtrapporna i Fällfors indikerar det också att uppgången är bra. 2344 laxar från laxkameran har registrerats. Totalt förra säsongen noterades 6 000 laxar.
Stor lax fångas
De senaste somrarna har det varit en flitig debatt om dioxinnivåerna i vildlaxen. Ulf Andersson märker inte av den diskussionen så mycket den här sommaren.
– Det kan ju också bero på att de allra flesta som får upp lax i Byskeälven återutsätter fångsten. Man fiskar inte främst för att äta sig mätt. Det handlar om upplevelsen.
Hur ser det ut med storleken på fångsterna?
– Det är stor lax som fångas, rekordet hittills ligger på 17,5 kilo. Många av laxarna har vägt över tio kilo.
Snabbt sprids kännedom om att laxen går till i älven