Malå kommun har ett ramavtal för byggservice som är inne på sitt femte år. Ett år längre än vad lagen i regel tillåter. Det skulle kunna innebära att samtliga bygguppdrag det senaste året kan ses som otillåtna direktupphandlingar. Avtalet gick ut i mars 2016 och hade då varat i fyra år, vilket är maxgränsen enligt LOU, lagen om offentlig upphandling. För att ramavtal ska få vara längre än fyra år krävs att det föreligger särskilda skäl.
Läs också: Investerade i backen – utan att upphandla: ”Vad fasen gör vi?”
Läs också: Konkurrensverket kräver svar om hotellrenovering efter Norrans artiklar
Avtalet gällde för kommunen samt de två kommunala bolagen. Det sammanlagda värdet på det senaste årets bygguppdrag är cirka 3,5 miljoner kronor.
Jim Lundmark, kommunchef i Malå, berättar att man vid tillfället då ramavtalet gick ut inte upplevde sig ha tid att upphandla ett nytt.
– Jag tror att lösningen blev att vi kom överens med entreprenören om att förlänga det nuvarande ramavtalet. Det var en muntlig överenskommelse, säger han.
Avtalet var ju bara möjligt att förlänga i två år?
– Ska du skriva om detta? I så fall har jag inga kommentarer just nu. Jag måste få undersöka saken närmare, säger Jim Lundmark.
Mattias ljungkvist är jurist vid Upphandlingsmyndigheten.
Får man förlänga ett ramavtal som gått ut?
– Det korta svaret på den frågan är nej. Enligt LOU får ramavtal vara under längst fyra år. Bakgrunden är att längre ramavtal skulle kunna anses konkurrensbegränsande. För att förlänga krävs också att det finns stöd i avtalsvillkoren i det aktuella avtalet som medger en förlängning.
Om man ändå kör vidare på samma – blir det då otillåtna direkttilldelningar?
– Ja, om det är så att det saknas ett ramavtal så kan det vara frågan om det, säger Mattias Ljungkvist.
Gränsen för vad som får direktupphandlas ligger på 534 890 kronor. Många av byggfakturorna som Norran tagit del av från det senaste året är lägre än så.
– Men när man beräknar värdet på ett avtal som ska upphandlas uppskattar man det sammanlagda värdet på uppdragen under hela avtalstiden, då handlar det inte om enskilda uppdrag.
Vilka påföljder kan brott mot LOU leda till?
– De påföljder som kan bli aktuella vid ett övertramp är överprövning av upphandlingen, överprövning av ett avtals giltighet, upphandlingsskadeavgifter och skadestånd. Vilka sanktioner som kan bli aktuella beror på omständigheter i det enskilda fallet, säger Mattias Ljungkvist.
Norran granskar upphandlingar – fler artiklar:
Läs också: Skellefteå Krafts hockeyloge: Festade med leverantör – mitt under upphandling
Läs också: Efter Norrans granskning - avbryter upphandling
Läs också: Kommunen kritiseras för takbyte – konkurrensutsatte inte
Läs också: Efter Norrans granskning: Konkurrensverket granskar Skellefteå kommuns byggavtal
Jag tror att lösningen blev att vi kom överens med entreprenören om att förlänga det nuvarande ramavtalet.