Minskad flyktingström till Skellefteå – tre boenden stängs under året

Behovet av platser för ensamkommande asylungdomar har minskat dramatisk det senaste året. Skellefteå kommun stänger därför tre av sina boenden under 2017.

Samhälle och välfärd2017-02-09 07:01

Det rör sig om en ungefär en fjärdedel av verksamheten som nu monteras ned. Tre av tolv boenden försvinner. Ett stängde strax efter årsskiftet, det andra avslutas i februari och ett tredje till sommaren.

Norrskenet tömt

Först ut var Norrskenet, kommunens äldsta boende för ensamkommande ungdomar.

– Det är klart att det känns tråkigt, Norrskenet har varit med ända sedan starten. Men här fanns behov av stora investeringar, bland annat rörande ventilation och brandsäkerhet, säger Linda Larsson, verksamhetsansvarig för boendena.

Utifrån det, samt åldern på flera av ungdomarna på hemmet, kändes det rimligt att börja här, fortsätter hon. När ungdomarna fyller 18 år flyttar de, antingen till eget boende till Migrationsverkets boenden.

– Personal informerades redan i november och har fått önska sig nya placeringar.

I februari och juni avvecklas ytterligare två boenden. Neddragningen innebär inte att några fasta jobb är i farozonen.

– Många har fått komma till arbetsplatser som de önskat få komma till, och även vissa av de tillfälliga anställningarna blir kvar, säger Linda Larsson.

Samtidigt som flyktingströmmen minskar står Skellefteå kommun inför de förändrade statliga ersättningsregler som träder i kraft den 1 juli i år. Då sänks ersättningen per plats med cirka 30 procent.

Hur påverkar det verksamheten som är kvar?

– Det är lite tidigt att säga, vi ska se över vad vi kan strama åt. Jag tror att vi har goda möjligheter att fortsätta upprätthålla en god kvalitet. Vi har haft ett rätt generöst mottagande, en hög personaltäthet, kompetensutveckling och liknande, säger Linda Larsson.

Kommer det att finnas ett behov för platserna som finns kvar?

– Ja, att avveckla tre boenden är rimligt.

Endast tre asylungdomar har nått Skellefteå hittills under året. Totalt kom 18 barn förra året, jämfört med närmare 200 år 2015. Den främsta orsaken hårdare asylregler, id- och gränskontroller.

– Men det har även blivit försämrade möjligheter att få återförenas med anhöriga, det är en stor sorg för många av ungdomarna, säger Linda Larsson.

I dag bor ungefär 200 ensamkommande asylungdomar i Skellefteå kommun. Dessa är spridda på ett flertal boendeformer; familjehem, boenden, hos släktingar eller i stödboenden.

Det är klart att det känns tråkigt, Norrskenet har varit med ända sedan starten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!