Eleverna på Lövångerskolan äter likadan mat som alla andra skolbarn i kommunen. Men skillnaden är att den mat de får är tillverkad på plats i skolköket och inte levererad från Jörnköket som många andra skolor.
– Det blev en praktisk fråga när förskoleklasserna också äter på skolan. Dessutom fanns det ett färdigt kök så det innebar inga merkostnader. Dessutom slipper vi nu en lång extratransport för Jörnköketbilen, säger måltidschefen Peter Lundmark.
Laxsoppa
Bakom kastrullerna i Lövånger står Juhani Kokko och Kicki Holmgren, utlånad från Anderstorpsskolan som just nu byggs om.
– Det är ett roligare sätt att jobba när man får tillaga maten och det går ju bra när det är i mindre skolor, säger Kicki.
När Norran är på besök står laxsoppa på menyn och först in i matsalen är förskoleklasserna. De hälsar glatt på personalen innan de tar för sig av maten. Sedan äter de med god aptit och en del tar en ytterligare en omgång samtidigt som de säger: ”Jättegott Jussi!”.
Smakprov
Sedan börjar de lite äldre barnen dyka upp och även de tar för sig av soppan. Juhani har plockat fram en citronsås som han erbjuder till soppan. Adrian Melander är lite tveksam och bjuds på ett smakprov innan han bestämmer sig för att ta även den.
– Den samkar citron och är kryddig och krämig, berömmer Adrian och avslöjar samtidigt vad han tror är knepet för att skolmaten är så god.
– De har hemliga ingredienser.