– Allt eftersom vi får in virket så ska det läggas i snabbt tempo. Det kan behövas utökad arbetstid eller skiftgång, säger Lars Pettersson, ansvarig för gator och vägar på Skellefteå kommun.
– Det är viktigt att vi får bron klar som vi lovat. Vi vet att Ica Kvantum påverkas negativt, och rent allmänt ökar behoven för biltrafiken när det blir vinter, kallt och julhandel.
Han tillägger att snickarna arbetar effektivare när man slipper värma bort is och sopa snö under en utdragen byggperiod.
Inte ens påbörjat
När arbetena började i höstas skulle två tredjedelar av bron få ny farbana. Men även syllarna som ligger under visade sig vara dåliga, och man beslöt att byta även dem.
– Vi har i nuläget lagt 100 nya syllar. 500 är på gång och bör vara här om någon vecka. Sedan fattas 500 som inte ens är påbörjade.
Blött i skogen
Lars Pettersson säger att det stora problemet har varit regnandet, som gör att skogsmaskinerna inte får ut timret.
– Sedan sågas det av en liten firma i Bureå. Därefter transporteras det till en såg i Arvidsjaur där det torkas och impregneras. Eftersom bron är ett kulturminne används ett särskilt godkänt medel.
– Det är inga förseningar i dessa led, de klarar tidsplanen. Problemet är de blöta markerna.
Behöver inte betala
Nu i veckan har det anlänt ett lass syllar så nu arbetas det för fullt. Tidigare stod arbetet stilla ibland, och personalen på Contractor gjorde annat.
– Avtalet är sådant att kommunen inte behöver betala när ingen är där och jobbar, säger Lars Pettersson.
Däremot blir det alltså full fart när leveranserna kommer.
– Att lägga syllarna går i sig fort, och även att spika på farbanan.
Renoveringen av Lejonströmsbron var tänkt att kosta 500 000 kronor. Nu bedöms notan sluta på fem miljoner kronor.