Lärarlösa lektioner: Ingen systematisk koll av vad som missas

Det är dåligt att vi inte kan ha överblick över de lärarlösa lektionerna. Det sade liberalen Stina Engström i kommunfullmäktige.

Stina Engström talar för sin interpellation.

Stina Engström talar för sin interpellation.

Foto: Yvonne Rönngren

Samhälle och välfärd2018-06-18 14:00
Stina Engström talar för sin interpellation.
Stina Engström talar för sin interpellation.

Stina Engström hade gjort en interpellation i ämnet. Hon undrade vilken metod skolan använder för att mäta att alla elever får den undervisning de har rätt till.

Problemet, som hon ser det, ligger på lektioner som av olika skäl blir inställda eller bedrivs utan en närvarande lärare.

Stina Engström önskade att man skulle ha en god kontroll av detta, så att man kan lägga in extra lektioner vid senare tillfällen så att den samlade tiden enligt läroplanen ska uppfyllas.

- Föräldrar har hört av sig till mig och berättat om exempel där elever inte haft full lärarbemanning på mer än en termin, sade hon.

Följs inte upp

Hennes frågor handlade om gymnasiet, och svarade gjorde gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S).

Han sade att Skellefteå kommun, precis som många andra svenska kommuner, inte följer upp undervisningstiden på detaljnivå. Varken per elev eller per kurs/klass.

Orsaken är att man fokuserar sig på elevernas resultat och att mäta och följa upp detta.

"Inte mer administration"

Han sade att det är resurskrävande att hålla en detaljerad kontroll. Men han ställer sitt hopp till ett nytt verksamhetssystem som ska införas då elever "checkar in" till sina lektioner. Då skulle det vara möjligt att via tekniken göra dessa kontroller.

- Vi vill inte införa något system som innebär att lärare får mera administration, sade Bertil Almgren.

Vidare sade han att lektioner där det saknas lärare och eleverna inte jobbar med förberedda frågor klassas som inställd.

Han tillade att det inte finns gemensamma rutiner om att ”räkna” sådana inställda lektioner och skapa ersättningslektioner, utan att det görs från fall till fall.

Vill ha centralt system

- Det vanliga är dock att det finns extrainlagd tid in planeringen, sade han.

- Men helst hade jag sett att skolverket skapat ett nationellt system som alla kommuner kunde använda. Nu måste kommunerna var för sig skapa sina system för att på ett smidigt vis ha kontroll, sade Bertil Almgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!