Läget akut när allt fler barn kommer

Fler gruppboenden öppnas och antalet överinskrivningar på boendena ökar.

Samhälle och välfärd2015-08-22 11:45

Häromdagen vädjade Migrationsverkets chef Anders Danielsson till landets kommuner om ökade insatser för att möta trycket. Det mesta talar för att den senaste prognosen på 12 000 barn för hela 2015 kommer att överskridas.

Skellefteå kommun har lång erfarenhet när det gäller att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Redan 1987 öppnades det första boendet i Bergsbyn. I dagsläget finns det åtta gruppboenden i kommunen och avtal är skrivet med staten om 27 platser.

– Nu är trycket mot kommunerna så hårt att vi tvingats att ta till akuta åtgärder. Inom en kort tidsrymd har två nya boenden öppnats och vi har beredskap för att öppna ännu fler boenden, säger Kent Jacobsson, enhetschef på socialförvaltningen.

46 barn

Det ökade trycket medför även att antalet överinskrivningar ökar bland de asylsökande barnen. I dagsläget finns det 46 barn på boendena, det anses givetvis inte vara optimalt.

– Men i de allra flesta fall lyckas vi med att nå målet om att alla barn ska ha ett eget rum, säger Kent Jacobsson.

Förutom det avtal som finns sedan tidigare med Migrationsverket kring de 27 platserna så har kommunen även ett avtal om 100 platser när det gäller de barn som fått uppehållstillstånd.

– Denna grupp har kommunen ansvar för tills de fyller 21 år.

Tvingande lag

När det gäller de ensamkommande flyktingbarnen så finns en tvingande lagstiftning från statsmakterna. Kommunerna måste ställa upp då förfrågningar kommer från Migrationsverket.

–Här i Skellefteå har vi lång erfarenhet och ett gott renommé när det gäller den här kategorin av hjälpsökande. Statsmakterna vet att vi har en väl fungerade verksamhet lokalt här, säger Kent Jacobsson.

I våras öppnades ett nytt boende i Medleforsområdet och rektorsvillan ställs nu i ordning för att få fram fler platser.

– Vi har också beredskap för att öppna ännu fler boenden.

När det gäller kostnader så får kommunen full kostnadstäckning av staten, schablonbelopp utbetalas för varje barn som kommer.

Hitta personal

Norran har också talat med ett par av de socialsekreterare som arbetar med att stötta barnen. Kalle Jakobsson och Ida Evesäter säger att givetvis ökar nu arbetsbelastningen.

– Det gäller ju nu också att rekrytera mer personal till bland annat boendena, säger Kalle Jacobsson som på frågan om var barnen kommer ifrån svarar:

– Främst från Afghanistan, Eritrea, samt från en del Afrikanska länder, som exempelvis Somalia.

Hur mår barnen som kommer?

– En hel del av barnen har självklart traumatiska upplevelser med sig i bagaget när de kommer till Sverige.

För Skellefteå och andra kommuner är det självklart stora utmaningar som nu stundar.

– Så är det. Ett av alla de bekymmer som finns blir bland annat att hitta fler familjehem, det är en bristvara både här i Skellefteå och på andra håll i riket.

Kent Jacobsson slår dock fast att Skellefteå kommun har en bra beredskap.

– Vi har även välutbildad arbetskraft som kan det här området. Nu blir det också aktuellt med en del nyanställningar till gruppboendena då ännu fler måste öppnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!