Mätningar av kvicksilver i abborre, gädda och lake har gjorts sedan i slutet av 1960-talet i Skellefteå. Fem sjöar i kommunen har följts sedan 1980-talet; Degerträsket; Finnträsket, Holmsvattnet, Renbergsvattnet och Stor-Lövvattnet.
– På 1980-talet låg vi över gränsvärdena för kvicksilver på ett milligram per kilo fisk, men det har blivit bättre. Men det finns enstaka, större individer i sjöarna som innehåller för höga halter, säger Bo-Göran Persson, limnolog på bygg- och miljökontoret.
På 80-talet innehöll fisken cirka 1,1 milligram kvicksilver per kilo fisk. Under 2010-talet har medelvärdet sjunkit till knappt 0,7 milligram.
Den senaste undersökningen omfattar 15 vattenområden. Av dem har Degerträsket det högsta värdet med just under 1 milligram kvicksilver.
Mindre utsläpp
Att kvicksilverhalten har gått ned beror till stor del på att Rönnskärsverken kraftigt minskat sitt utsläpp. År 1970 släppte man ut hela 3,5 ton kvicksilver till luft. 2013 låg utsläppet på 35 kilo.
– I övriga delar av Sverige ser man inte en lika kraftig nedgång och där har nivåerna inte varit riktig lika höga heller. Men det har funnits skogsindustrier söder ut längs Norrlandskusten som har släppt ut ämnet, så det har funnits vissa punktkällor för utsläpp.
Det problematiska med kvicksilver är att det lagras i mark, vatten och levande organismer. Metallen anrikas genom näringskedjan, vilket innebär att rovfiskar oftast innehåller högst halter.
– Nedfallet av kvicksilver i Sverige är större än urlakningen, så det kommer att ta lång tid innan kostråden för fisk upphör.
Här intill kan du se kostråden för fisk.