Förra året bildade Skellefteå och Umeå kommun en gemensam IT-nämnd som innebar att Skellefteås IT-lagring flyttades till Umeå. Skellefteå kommun slapp då förlänga sitt hårdvarusupportavtal, något som skulle ha kostat 1,8 miljoner kronor. Istället ingick man ett avtal som innebar att man köper tjänsten av Umeå.
Konkurrensverket begär nu hos Förvaltningsrätten att kommunen ska betala 140 000 kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift för att man inte tagit hänsyn till lagen om offentlig upphandling (LOU). ”Privata leverantörer har gynnats i förhållande till sina konkurrenter och Skellefteå kommun har gjort en otillåten direktupphandling”, skriver Konkurrensverket.
– Vi tog rätt på vad som gällde innan. I lagen om offentlig upphandling finns det undantag och en av situationerna är om man tillsammans med någon bildar en gemensam nämnd, som vi gjorde när vi slöt ett samverkansavtal med Umeå. Därför tycker jag att det är mycket märkligt att Konkurrensverket resonerar så här, säger Rolf Edlund, kommunjurist.
Arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL), företräder nu Skellefteå kommun i frågan.
– Vi är väldigt förvånade att själva samverkansavtalet skulle vara upphandlingspliktig och även SKL är av den uppfattningen. Så det är en principiellt viktig fråga att reda ut, säger Rolf Edlund.
I sitt utlåtande skriver Konkurrensverket ”Skellefteå kommun (har) genom samverkansavtalet anskaffat en tjänst av Umeå i form av datalagring med mera mot ersättning. Samverkansavtalet utgör mot denna bakgrund en sådan anskaffning som omfattas av LOU”.