Kommunen planerar att köpa fastighet för tolv miljoner kronor

Arvidsjaurs kommun överväger att köpa Länsmansgärdan 9, fastigheten som hälsocentralen ligger i.

Frågvist. Verksamhetschef Anna Kaltenegger var på plats och fick svara på många frågor.

Frågvist. Verksamhetschef Anna Kaltenegger var på plats och fick svara på många frågor.

Foto: Frågvist. Verksamhetschef Anna Kaltenegger var på plats och fick svara på många frågor.

Samhälle och välfärd2016-04-06 17:00

Fastigheten ägs idag av landstinget, men kommunen ser fördelar med ett köp. Detta då kommunen är i behov av vårdplatser och ser Länsmansgärdan 9 som ett alternativ, istället för den tillbyggnad av Ringelsta som tidigare planerats. Ärendet har varit upp i kommunstyrelsen, som föreslår kommunfullmäktige att förvärva fastigheten för cirka tolv miljoner kronor.

På tisdagen anordnade pensionärsföreningarna i samverkan med Hjärtlung-föreningen en informationsträff kring hälsocentralens framtid, där bland annat det eventuella köpet diskuterades. På plats i biosalongen fanns, förutom ett stort antal åhörare, lokala politiker och chefer. Socialnämnden ser bland annat ett köp som en möjlighet att skapa ett centrum för äldrevård inom fastigheten. 

– Från socialnämndens sida vill vi bland annat gärna flytta in korttidsplatser på den fastigheten. Idag är det utspritt och det behöver ordnas upp för att vårdnadskedjan ska kunna klaras, säger socialchef Ann-Sofi Levander.

Ärendet har behandlats i kommunstyrelsen där det slutligen stod klart att fullmäktige ska föreslås förvärva fastigheten, men odelat positivt är det inte.

– Frågan har diskuterats länge. Men den första frågan jag ställer mig är: varför vill landstinget sälja? Jag är 49 procent mot och 51 procent för i dagsläget. Det finns potential för fler äldreboenden inom fastigheten och därför är jag för, säger Bjarne Hald (C).

Hald menar att det finns viktiga frågor som saknar svar. Enligt den kalkyl som tagits fram skulle ett övertagande kunna resultera i ett plusresultat på 1,9 miljoner årligen.

– Varför vill landstinget själva inte tjäna in dessa pengar? Det vore väl perfekt för dem? Men nej. Det måste finnas något annat skäl, säger han, men kommunalrådet är inte lika skeptiskt.

– Även om det blir ett nollsummespel tjänar vi på det här då det öppnar så många möjligheter, säger Åman.

Att landstinget jobbar på att minska sina ytor är dock ingen hemlighet, något som leder till en osäkerhet.

– Hur stora ytor vill hälsocentralen hyra om kommunen köper? Det kanske slutar med att kommunen står med stora tomma lokaler, säger Kristna Bäckström (C), och får svar av hälsocentralens verksamhetschef Anna Kaltenegger.

– Idag hyr vi 3 000 kvm och det ska halveras till ungefär 1 500 kvm. En vanlig hälsocentral brukar vara mellan 700-900 kvm, men då vi har bland annat röntgen och en del andra uppdrag behöver vi mer.

Något som är under utredning är hur det ska bli med obsplaterna, och det finns en lösning som kan komma att fungera.

– Vi vill flytta obsplatserna så att de är i närheten till mottagning och akut omhändertagande. Det skulle också förbättra arbetsmiljön för personalen som arbetar kväll, helg och natt. Idag har de ganska långa sträckor att gå dessa tider. I dagsläget beräknas det för sex platser i anslutning till mottagningsdelen och som det ser ut nu kommer det att fungera, säger Kaltenegger.

Planerna på övertagandet oroar också då en del menar att det gör det ännu enklare för landstinget att slutligen stänga ner hälsocentralen.

– Personligen blir jag orolig att mer och mer av landstingens roll överförs till kommunen, säger Bäckström (C), vilket ger medhåll från åhörarna varav en ställer frågan: Hur stor är risken att vi inte har någon hälsocentral om några år?

– Den frågan ska jag nog inte svara på, säger Kaltenegger, men landstingspolitiker Ruschadaporn Lindmark (S) säger att majoriteten i landstinget bestämt att än så länge ska det finnas minst en hälsocentral i varje kommun.

Åman (S) pekar ytterligare en gång på att se möjligheterna, inte problemen, och Hald (C) håller med om att det finns otroliga möjligheter, men att det inte stannar där.

– Där det finns en möjlighet finns också ett hot. Det kan gå bra, men det kan också gå åt helvete. Vi måste skapa förutsättningar för hyresgäster också. Vad är möjligheterna och vilka är hoten? Varför är det viktigt för landstinget att sälja? Det är en fråga vi inte fått svar på. Det är därför jag står fast vid 51 % för och 49 % mot, säger han och Åman (S) svarar snabbt.

– Till kommunfullmäktige den 12 april är vi nog överens Bjarne. Då lär du kunna säga för till 100 procent.

Malin Johansson/NN

undefined
Köplust. Arvidsjaurs kommun överväger att köpa fastigheten där bland annat hälsocentralen finns. Ärendet har passerat kommunstyrelsen som föreslår kommunfullmäktige att köpa. ”Det finns otroligt stor potential med Länsmansgärdan 9”, säger kommunalråd Lotta Åman (S).
undefined
Frågvist. Verksamhetschef Anna Kaltenegger var på plats och fick svara på många frågor.
undefined
Positiv. På tisdagen anordnades ett informationsmöte kring sjukvården. Ansvariga chefer och politiker fick svara på frågor från moderatorn Martin Lång, ordförande i Hjärtlung-föreningen i Norrbotten. Bland annat diskuterades kommunens planer på att köpa fastighet av landstinget, något som kommunalrådet Lotta Åman (S) är positiv till.
undefined
Skeptisk. Kommunpolitiker Bjarne Hald (C) är idag 49 % mot köpet, och 51 % för. Bland annat undrar han varför landstinget vill sälja fastigheten, något han inte har fått svar på.

Länsmansgärdan 9

Byggdes: 1950-talet.

Tillbyggnad: 1980-talet.

Bruttoarea: 20 932 kvm.

Uthyrningsbar yta: 12 924 kvm.

Nuvarande hyresgäster: Landstinget 4 240 kvm, A-hälsan 268 kvm, Försäkringskassan 702 kvm, Arvidsjaurs kommun 5 171 kvm. 

Vakant yta: 2 543 kvm.

Kostnad: Bokfört värde cirka tolv miljoner kronor.

Landstinget har lovat att teckna ett tioårigt hyresavtal med nuvarande hyresnivå. De ämnar dock minska sin lokalyta vilket innebär att hyresintäkter i så fall minskar med cirka 300 000-500 000 kr per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!