Det var i maj som Arbetsmiljöverket inspekterade tekniska kontorets pumpstation i södra Bergsbyn. Där fann man en lyftanorning som inte hade genomgått den årliga besiktningen.
Lyften är nu godkänd, men bristen kan bli kostsam. Arbetsmiljöverket har bedömt att sanktionsavgiften ska landa på 400 000 kronor.
Avgiftens storlek har med antalet anställda att göra. Obesiktade maskiner medförde tidigare åtalsanmälningar, men sedan en förändring i fjol kan Arbetsmiljöverket enklare kräva in sanktionsavgifter direkt.
En obesiktad maskin kan kosta allt mellan 40 000 och 400 000 kronor. Storleken baseras på antalet sysselsatta i företaget.
Skellefteå kommun har motsatt sig sanktionsavgiften, vilket medfört att Arbetsmiljöverket vänt sig till förvaltningsrätten i frågan. Därifrån har kommunen nu fått ett föreläggande om att betala.
– Vi kommer att förklara varför vi bestrider avgiftens storlek, säger Stefan Johansson, vatten- och avfallschef vid Skellefteå kommun.
Enligt honom har bristen, det vill säga avsaknaden av årlig besiktning, att göra med brister i verksamhetens rutiner.
– Vi har visat Arbetsmiljöverket att vi tagit itu med frågan och säkrat upp våra rutiner.
Anledningen till att kommunen ser avgiften som oskälig, är att Arbetsmiljöverket utgått från kommunens samtliga anställda när de räknat fram summan.
– Hade kommunen bolagiserat vattenverksamheten, vilket många andra kommuner gjort, skulle de ha utgått från färre anställda. Inom vår verksamhet arbetar kanske ett 60-tal med detta.
– Arbetsmiljöverket vill naturligtvis visa på att det är viktigt att följa föreskrifter, nu vill de statuera ett exempel.
Kan det finnas fler obesiktade maskiner?
– Jag kan inte svara på det i dagsläget, arbetet med att se över det här pågår fortfarande, säger Stefan Johansson.
Vattenkunderna kommer inte att drabbas, fortsätter han.
– Nej, om vi tvingas betala tas pengarna ur den investeringspott som vi har för att möta kommande behov inom vattenverksamheten.