Byn är den första som i stor skala påverkas när Skellefteå kommun nu beslutar om gatlysen igen.
Sedan tidigare var beslut pausade i tre års tid.
Bakgrund 1: Här berättade vi om omtaget som gjorts.
Bakgrund 2: Här är de regler som klubbades i september 2017.
Problemen i Storbrännan, väster om Burträsk, uppdagades 2016. Då gjorde trafikverket väg- och dikesarbeten längs väg 779, Kalvträskvägen.
De slog larm om att flera stolpar inte var placerade på ett trafiksäkert sätt. En del stod för nära vägbanan och hade fått plogskador och de flesta hade fundamenten för högt placerade. De saknade också rätt typ av kilar som håller fast stolpen i fundamenten och hindrar att stolpen rör sig av vinden (och nöter på elkabeln).
Grävde sönder kabeln
Vidare fick trafikverket stora problem med att kabeln låg ytligt i marken. Rätt djup är 60 cm, men kabeln låg ofta bara 10 centimeter ner, och hade trasslats in av rötter från vegetationen. Dessutom saknades gula band som markerar att kabeln finns där.
Resultatet blev att den grävdes av på 26 ställen. Detta lagades och kabeln lades tillbaka på samma grunda djup som tidigare.
– Vad som sedan hänt är att belysningen slocknade under vintern 2016/2017. Vi kunde inte få den att fungera igen den vintern, säger Anders Saadio som är ansvarig för belysning i Skellefteå kommun.
Anses inte elsäker
Nu i höst har det gjorts en besiktning.
– Beslutet blev att den stängs ner permanent eftersom den inte är elsäker. Den är också i så dåligt skick att det rent allmänt behövs en nyanläggning, säger han.
Genom att lamporna döms ut träder nu belysningsreglerna in: De säger att avståndet ska vara 200 meter mellan fast boende, i klungor som består av minst tre hus.
Men många husen i byn är numera inte fast bebodda, och resultatet blir att bara 3-4 lampor kan bli kvar längs Kalvträskvägen. De ska då bli helt nya.
Brev till byn
Tekniska nämnden har bestämt att man ska rådgöra med byn. Man får bara nya lampor om man betalar 40 procent av anläggningskostnaden.
– Tyvärr finns ingen belysningsförening, så jag har skickat brev till alla som bor i byn och meddelat att de måste bilda en förening, säger Anders Saadio.
Kommentar från Storbrännan
Vad säger då bybor om den här frågan. Vi pratade med Bertil Andersson.
– Till att börja med kan man ju konstatera att det var kommunen själv som en gång gjorde den dåliga grävningen, säger han. Så det är ju inte bybornas fel men vi blir de som drabbas.
Han säger att byns tidigare byaförening är upplöst på grund av bristande intresse. Det har pratats om bredband, men det ansågs bli för dyrt. Nu finns krav om att bilda en belysningsförening om man vill ha lampor.
– Jag vet inte var det kan sluta, och vad byborna kan vara beredda att betala. I första hand måste vi nu få veta vad 40 procent av byggkostnaden innebär i kronor.
Bertil Andersson säger att breven kom för bara någon vecka sedan och att det inte varit något prat om saken.
Berörs inte
Storbrännan har även bebodda hus och flera gatlysen längs en mindre väg mot Rotsjön. De lamporna berörs inte av nedläggningen eftersom de har kvar teknisk livslängd.