Inget svar efter påtryckningarna

Från Skellefteås horisont har en skrivelse skickats till utbildningsdepartementet med en begäran om att universiteten i Luleå och Umeå ska få ett särskilt uppdrag att tillhandahålla utbildningsplatser som är lokalt riktade.

Samhälle och välfärd2016-04-25 07:15

Denna skrivelse står också Akademi Norr bakom samt Högskoleförbundet i Norrbotten och Lapplands kommunalförbund. Något svar har ännu inte kommit på skrivelsen. Vid ett par seminarier, ett i riksdagen och ett i Almedalen, har Skellefteå kommun påvisa de svagheter som finns i den nuvarande utbildningspolitiken.

– Som läget är nu är vi i princip helt i händerna på universiteten i Luleå och Umeå, säger Ingrid Thylin, avdelningschef för samhällsutveckling i Skellefteå kommun.

Tittar man på antalet helårsstudenter som studerar utanför lärosätenas huvudorter så handlar det om sex procent, cirka 18 000 studenter. Av de 94 kommunerna som inte är huvudort för universiteten så hade under 2013 67 kommuner färre än 100 helårsstudenter.

Enligt kommunföreträdare finns nu också visst hopp i en förändring som märks i ett delbetänkande från den parlamentariska landsbygdskommittén. Vad som marknadsförs är mer av hög utbildning på lokalnivå utanför huvudorterna för universiteten.

Fokus på storstäder.

Totalt sett är tillgången på högskoleutbildning störst i och omkring de största städerna och de traditionella universitetsstäderna. År 2013 fanns cirka 30 procent av högskoleutbildningarna i Stockholms och Uppsala län. Drygt 15 procent fanns i Skåne och Västra Götalands län. Antalet kursorter utanför lärosätenas huvudorter har blivit färre under den senaste tioårsperioden. Helsingborg och Varberg är två kursorter som sticker ut bland de städer som inte är huvudorter, i dessa kommuner har en tillväxt skett på Campus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!