Ifrågasätter gratis bussresor i Skellefteå: ”Invånarna ska behandlas lika”

Socialnämnden vill fortsätta satsa på gratis stadstrafik för dem med färdtjänstbeslut. Men om förslaget klubbas i fullmäktige väntar en överklagan.

Samhälle och välfärd2017-01-31 07:00

– Frågan är om det bryter mot kommunallagen, säger Lennart Grahn, Åliden.

Den ursprungligen tvååriga försöksverksamheten är sedan i sommar inne på sitt tredje år.

Det handlar om att uppmuntra till valet av stadstrafik istället för färdtjänst. Syftet är att öka personernas egenmakt, värna om miljön samt spara pengar.

Läs mer: Fler åkte taxi när färdtjänsten bjöd på gratis buss

Den beräknade besparingen har emellertid inte uppnåtts. Av en förväntad besparing på 3,8 miljoner per år, blev det istället en kostnadsökning.

Nämndens senaste förslag ska upp i kommunfullmäktige i februari. Här presenteras en fortsättning på satsningen, hela året ut 2017.

Bryter mot lag?

Men Lennart Grahn ställer sig frågande till detta. Orsaken är kommunallagens så kallade likställighetsprincip. Den lyder: ”Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.”

– Jag har velat visa på en skillnad i hur man behandlar kommuninvånarna här. Sakliga skäl ska finnas, finns det? Jag är inte helt övertygad, säger han.

Överklagar

Blir förslaget klubbat väntar en prövning i förvaltningsrätten i Umeå, dit Lennart Grahn skickat in en överklagan.

Det är inte första gången frågan om likställighetsprincipen väckts. Jurister vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, har yttrat sig om att ”det är tveksamt om avgiftsbefrielse för färdtjänstberättigade är förenligt med likställighetsprincipen. Frågan har veterligen inte prövats i domstol.”

Samma erbjudande

Nämnden har också diskuterat problematiken. I somras sa Kenneth Fahlesson (S) nämndens ordförande:

”Vi har pratat om att även involvera Länstrafiken, så vi kan ha samma erbjudande i hela kommunen. Om försöket blir permanent, så bör det göras.”

– Det gladde mig, men jag har hört med Länstrafiken och ingen har kontaktat dem, säger Lennart Grahn.

 Har ändrat uppfattning

När frågan om gratis stadstrafik för färdtjänstberättigade var upp i somras, sa Fahlesson att nämnden skulle ”se över

möjligheten att involvera även länstrafiken.”

Fahlesson har nu ändrat uppfattning. Han är tveksam till att utöka till Länstrafiken, även om satsningen skulle permanentas.

– Jag tycker att Lennart har missuppfattat frågan. Jag kan inte se det här som att vi behandlar kommuninvånarna olika.

Men du pratade själv om Länstrafiken i juni?

– Jo, men jag har hunnit fundera sedan dess. Erbjudandet rör bara stadstrafiken, men det gäller alla färdtjänstberättigade, säger Fahlesson.

Från och ned januari 2017 står socialnämnden för de kostnader som satsningen orsakar. Något Fahlesson inte ser som rimligt:

– Jag hoppas att vi kan hitta en annan lösning.

Är inte en förutsättning för färdtjänst att du inte ska kunna åka med kollektivtrafik, exempelvis buss?

– Det kan vara beroende av personens sjukdomsbild, för en del kan kollektivtrafik fungera ibland, men inte alltid, det kan variera över tid beroende på hur personen mår, säger Kenneth Fahlesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!