Michael Patterson har fått mycket beröm för det arbete han utfört vid centret. Han har haft ett nystartjobb som tar slut nu i september.
– Men kommunens arbetsmarknadsenhet har nu gått in med pengar för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete och det känns ju bra.
Vid centret i Lövånger kan människor som flytt för sina liv komma in till centret för information och rådgivning.
– Dessa människor finns ju i ett helt främmande land, det är självklart att de behöver någonstans att kunna gå för att träffa andra människor och för att kunna ställa frågor. Jag har också ett bra utbyggt samarbete med bland annat biblioteket på orten, säger Michael Patterson.
Hopp om EU-pengar
Anna-Klara Granstrand, integrationsstrateg vid kommunen och Leif Löfroth, chef för arbetsmarknadsenheten, är jätteglada över att en lösning nu finns på plats.
– Nu har vi också stora förhoppningar att få ut EU-pengar för verksamheten.
Det kan också bli aktuellt att utöka verksamheten och att försöka hitta nya lokaler.
– Vi vet hur betydelsefull den här verksamheten är. Vi ser stora utvecklingsmöjligheter. Det kan handla om att arbetsgivare bjuds in för samtal med de utrikesfödda och att ideella föreningar engageras.
Fler orter
På sikt finns det också i planeringen att liknande center, som i Lövånger, ska byggas upp i andra samhällen där asylsökande och utrikesfödda med uppehållstillstånd bor.
– I exempelvis Jörn och Boliden är ju behoven stora, säger Anna-Klara Granstrand.
Nu finns en lösning på plats för Lövånger fram till nyår. Centret i Lövånger kan liknas vid ett pilotprojekt och då nya EU-fonder nu ska sjösättas för att stötta asylsökande så har kommunen stora förhoppningar att en ansökan hos EU ska behandlas välvilligt.
Mötesplatsen är jätteviktig