Det är långt ifrån första gången dessa ämnen är upp till debatt hos politikerna i kommunen. Andreas Westerberg, Folkpartiets gruppledare, har skrivit en interpellation som har rubriken "Rättvriden konkurrens i Skellefteå kommun". Enligt Andreas Westerberg upplever flera företag stora problem med osund konkurrens från kommunal verksamhet.
I interpellationen vill Westerberg ha svar på hur kommunalrådet Lorents Burman ställer sig till att i årsredovisningen särredovisa och särskilt markera den verksamhet kommunen bedriver på en konkurrensutsatt marknad? En fråga är även om kommunstyrelsen kan få i uppdrag att genomföra en kartläggning av all näringsverksamhet inom kommunens ramar med avseende på tillämplig konkurrenslagstiftning?
Utsatt för konkurrens
Lorents Burman svar i debatten var att i princip kan all kommunal verksamhet, förutom myndighetsutövning, utsättas för konkurrens.
– Men den vägen har vi inte tänkt gå. Det här handlar om ideologi. En kartläggning skulle inte förändra något.
Kommunalrådet Lorents Burman sa också i debatten att kommunen köper tjänster och varor för 1,3 miljarder kronor årligen.
– Dessutom ska vi i kommunen investera 3,2 miljarder kronor de närmaste åren. Dessa miljardbelopp kommer bland annat att gå till att bekosta privata aktörer som står för byggnationerna.
Andreas Westerberg sa att han beklagade svaret och partikollegan Jens Wennberg sa från talarstolen att han ifrågasatte varför exempelvis inte tekniska kontorets verkstad på Morön kan drivas i kommunal regi.
"I absoluta bottenskiktet"
Från talarstolen redovisades det även för hur kommunen ligger till i de rankingar som Svenskt Näringsliv står för. Det handlar om hur företagen upplever attityden hos kommunen.
– Skellefteå ligger i det absoluta bottenskiktet, säger Andreas Westerberg.
Hans-Erik Wallin, Vänsterpartiet, sa i debatten att han vill ha juste konkurrens.
– Företagen vill bara ha guldkornen. Om exempelvis en friskola plötsligt stänger ner under terminen, då får kommunen ta hela kostnaden för att agera städgumma och ge skolbarnen fortsatt utbildning.
Kräver ny handlingsplan
Oppositionsrådet och Moderaten Andreas Löwenhöök har skrivit en interpellation där han kräver en ny handlingsplan för ett förbättrat företagsklimat. Under 2011 antogs en handlingsplan med en brett förankrad viljeinriktning. Löwenhöök vill se beslut som gör att kommunens konkurrens med näringslivet minskas.
– Vi har uppfyllt 13 av de 14 punkter som finns med i handlingsplanen, sa Lorents Burman i debatten.