Just under budgetdebatten ges det mer utrymme för partierna att ideologiskt profilera sig. Många politiker som i vanliga fall inte så ofta ses och hörs i Forumsalen tar också chansen att ta till orda. Det gäller också att ha uthållighet i bänken om man vill lyssna på alla argument. I timmar pågår debatten.
Kommunalrådet Lorents Burman (S) redogjorde för hur de styrande Socialdemokraterna ser på framtiden. Liksom övriga politiker, förutom Sverigedemokraterna, poängterar han vikten av att jobba mot visionen 80 000 invånare i kommunen fram till 2030.
– Vi lägger nu en offensiv budget som innehåller investeringar för över tre miljarder kronor de närmaste åren. Även förvaltningarna får tillskott till sina driftsbudgeterar, sa Lorents Burman från talarstolen.
Den offensiva budgeten medför dock att överskottet för i år inte kommer nå samma nivåer som många tidigare år.
– Men som kommun står vi starkt, vi har en god ekonomi.
När det blev dags för Alliansen gruppledare att redogöra för sitt budgetförslag så dök skiljelinjerna upp.
– Vi vill ge betydligt mer till skolans driftsbudget, fastslog Andreas Westerberg, Folkpartiets gruppledare. Socialdemokraternas tillskott i skolbudgeten handlar bara om att släcka bränder.
Målet för politikerna är att Skellefteå ska ha en skola i nationell toppklass fram till 2020. Andreas Westerberg säger dock att i dagsläget är 14 procent av de som går ut nian inte behöriga att söka in till gymnasiet.
– Och var femte elev i årskurs nio misslyckas med att nå målen i något ämne.
Alliansen vill ge betydligt mer till driftsbudgeten och för att hitta pengar så förordas bland annat att sälja biogasverket till Skellefteå Kraft vilket kan frigöra 100 miljoner kronor. Alliansen, liksom MP och Vänstern, säger även nej till renovering av Örjansbadet. Där finns 30 miljoner kronor att hämta.
Alliansen vill också att kommunal verksamhet utsätts för konkurrens. Just på detta område märktes också tydligt de ideologiska skiljelinjerna. Kommunalrådet Lorents Burman vill inte se någon konkurrensutsättning av exempelvis hemtjänsten.
– Och kom ihåg att då vi ska investera miljardbelopp så kommer en rad privata företag att få uppdrag av kommunen.
Från talarstolen handlade inte allt om hur många miljoner som ska satsas här och där. Mera "jordnära" frågor kom också upp, som exempelvis Micaela Molin (M) som vill se ett ökat bostadsbyggande.
– Och då kan inte kommunens hemsida se ut som den gör i dag. Går man in och läser om bygglov så blir man häpen. Det verkar bara finnas hinder och regler. Ska kommunen växa och få fler att flytta hit så skrämmer vi bort folk. Vi måste visa upp en mer positiv attityd som lockar folk att vilja bygga bostad.
Lite av en årlig tradition vid budgetmötena är att Vänsterpartisten Hans-Erik Wallin från talarstolen visar statistik och siffror över vilket klassamhälle som finns. Bland annat låg fokus på tisdagen över hur mycket de bäst betalda koncerncheferna tjänar jämfört med vanliga löntagare.
– Så här kan inte utvecklingen fortsätta. De fattiga blir bara fattigare och de rika blir bara rikare.